SAD ne odustaje od raketnog štita, Rusija okreće projektile prema Europi?

BIJELA kuća je poručila kako neće zaustaviti svoje planove za izgradnju Europskog raketnog štita usprkos žustroj retorici koja je danas stigla iz Moskve.

"SAD neće mijenjati svoje planove o raspoređivanju NATO-ovog raketnog obrambenog štita, a Rusiji štit ne bi trebao predstavljati prijetnju", napisao je u priopćenju glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Tommy Vietor te dodao kako proces postavljanja raketnog štita ide dobro te ne vide osnove za prijetnje da ga povuku.

"Raketni sustav prijeti Iranu, a ne Rusiji"

Vietor je kazao i da je SAD putem "nekoliko kanala" objasnio Rusima da raketni sustav koji se planira postaviti u Europi ne ugrožava ruske strateške interese. Glasnogovornik Pentagona John Kirby je kazao da se američka raketna obrana fokusira na "rastuću prijetnju iz Irana".

"SAD i NATO će pozdraviti sudjelovanje Rusije u projektu raketne obrane. To je najbolji način za Rusiju da se uvjeri da raketni sustav nije prijetnja", kazao je Kirby Fox Newsu. State Department je kazao da će nastaviti razgovore sa Rusijom.

"Suradnja, a ne sukob"

Glavni tajnik NATO-a Andres Fogh Rasmussen je priopćio da je "izrazito razočaran" komentarima ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva te dodao kako bi takav potez bio "povratak u prošlost". "Suradnja, a ne sukob, je jedini put naprijed", napisao je Rasmussen.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev je ranije danas zaprijetio da će razmjestiti napadačko oružje na granice s Europom kao odgovor na američki sponzorirani Europski raketni štit.


Medvjedev je nabrojao nekoliko mogućih "primjerenih mjera" protiv američkih projektila i radara u Europi, ako propadnu pregovori Rusije i SAD-a o raketnoj obrani. "Ako nabrojane mjere ne budu dovoljne, Rusija će na zapadne i južne granice dopremiti napredni napadački sustav oružja koji će ciljati u europsku komponentu obrambenog raketnog sustava", kazao je Medvjedev. Napomenuo je da će svoju obranu postaviti u Kalinjingrad.

SAD želi zaštitu od Irana

Washington želi da im antiraketni sustav bude spreman 2020. godine, dok ga Moskva smatra prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti. Amerikanci tvrde da štit treba pružiti zaštitu od potencijalnog napada država kao što je Iran. Tijekom predsjedničke ere Georgea Busha, Amerikanci su veće dijelove svojeg raketnog sustava željeli razmjestiti u Poljskoj i Češkoj. Barack Obama je malo "omekšao" Busheve planove, no Moskva želi biti sigurna da taj sustav neće predstavljati prijetnju njezinim interesima.

Medvjedev je zaprijetio Europi nakon što je SAD jučer objavio da će prestati davati informacije o vojnim snagama u Europi. Informacije su dobivali sukladno Ugovoru o konvencionalnim vojnim snagama u Europi. Rusija je suspendirala praćenje tog ugovora još 2007. godine, no Washington im je nastavio slati podatke sve dok traju pregovori.

Novi Hladni rat?

Analitičari tvrde da je američki potez simboličan, iako američko Ministarstvo obrane kaže da su povukli taj potez kako bi Rusiju vratili u pregovore. Predsjednik Obama i Medvjedev su u travnju 2010. potpisali ugovor Novi Start kojim su se obvezali da će smanjiti svoje nuklearne arsenale.

Obama je taj ugovor nazvao najvažnijim u protekla dva desetljeća pa će rusko izlaženje iz njega značiti težak udarac državama koje su desetljećima gajile mržnju jedna prema drugoj u doma Hladnog rata.

Pročitajte više