Rusija tvrdi da je u Boliviji izveden državni udar

Foto: EPA

RUSIJA je optužila bolivijsku oporbu za izazivanje nasilja u toj južnoameričkoj državi te je istaknula kako je u Boliviji izveden državni udar. 

Evo Morales je objavio da podnosi ostavku, kao i potpredsjednik, kako bi primirio nasilne prosvjede koji su izbili nakon objave rezultata spornih izbora, ali je poručio kako je on žrtva državnog udara.

Ruski nuklearni centar u Boliviji

Ruska državna nuklearna agencija gradi nuklearni centar u Boliviji, zbog čega Moskva ima ekonomski interes u toj zemlji.

Morales je s Putinom razgovarao u Moskvi u lipnju te je tada izvijestio kako su bolivijski plin i litij područja suradnje s Kremljom. 

"Alarmirani smo dramatičnim razvojem događaja u Boliviji, gdje je oporba pokrenula val nasilja i nije dozvolila Moralesu da završi svoj predsjednički mandat", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Duboko smo zabrinuti što je tijekom unutarnje političke krize u zemlji vladina spremnost za traženje konstruktivnih rješenja dijalogom odbačena razvojem događaja u obliku organiziranog državnog udara", dodaje se.

Kremlj je pozvao na smirivanje te je poručio kako se nada da se strane sile neće miješati u krizu.

Morales nije tražio azil

Morales nije u kontaktu s Moskvom i nije zatražio azil, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

Nakon odgode objave rezultata objavljeno je da je Morales u prvom krugu izbora osvojio deset postotnih bodova više od oporbenog kandidata Carlosa Mese, zbog čega nema drugog kruga izbora.

Morales je pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora prema preporuci Organizacije američkih država (OAS) koje su provele reviziju spornih izbora od 20. listopada i pronašle ozbiljne nepravilnosti pri provođenju izbora. 

Objavio je svoju ostavku nakon što je to od njega zatražila bolivijska vojska nakon tjedana postizbornih prosvjeda.

Pročitajte više