Rusija upozorava na mogućnost nove podjele oko Iraka

UPOZORAVAJUĆI na mogućnost nove podjele međunarodne zajednice oko Iraka, Rusija je u srijedu kritizirala američku odluku da se protivnicima rata zabrani sudjelovanje na natječajima za obnovu Iraka, a Europska komisija objavila je da je pokrenula istragu koja bi trebala utvrditi je li ta odluka u skladu s pravilima svjetske trgovine.

"Vjerujemo da će se interesi političkog rješenja situacije u Iraku i njegove obnove najbolje postići ujedinjenjem napora međunarodne zajednice, a ne njihovom podjelom", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov.

"Što se tiče obnove Iraka, mislim da postoji opća želja za sudjelovanjem i svi oni koji su spremni za to trebali bi dobiti i mogućnost", rekao je Ivanov novinarima tijekom posjeta Berlinu.

Ivanov je također rekao da ruske tvrtke već djeluju u Iraku i dodao da će "kada se stvore potrebni sigurnosni uvjeti, suradnja biti proširena".

Washington je iz natječaja za obnovu Iraka isključio tvrtke četiriju zemalja (Njemačke, Kanade, Francuske i Rusije), kao i ostalih zemalja koje se nisu pridružile vojnoj koaliciji. Riječ je o 26 ugovora ukupne vrijednosti 18.6 milijardi američkih dolara. Odluka je opravdana "sigurnosnim razlozima".

Bijela kuća objavila je u srijedu da je "prikladno i razumno" zabraniti protivnicima rata u Iraku sudjelovanje u tim radovima.

U međuvremenu, Europska komisija objavila je u srijedu da je pokrenula istragu koja bi trebala utvrditi je li ta američka odluka u skladu s pravilima WTO-a.

Pročitajte više