Ruske novine danas imaju iste naslovnice o uhićenom kolegi. Evo zašto

Foto: Kommersant, RBC, Vedemosti, EPA

NAKON što je ruski istraživački novinar uhićen i optužen za prodaju droge, troje ruskih novina objavilo je identične naslovnice s porukom solidarnosti: "Ja sam/Mi smo Ivan Golunov."

>> Ruski istraživački novinar optužen za prodaju droge, on tvrdi da mu namještaju

Golunov nije novinar ni jednih od ovo troje novina, nego ruskog istraživačkog portala Meduza koji je zbog pritiska na novinare u Rusiji smješten u Latviji. Kako pišu ruske novine na engleskom jeziku Moscow Times, ovo je potez bez presedana za ruske medije. 

Novine koje su objavile identične naslovnice zatražile su detaljnu istragu policijskog postupanja vezanog za Golunovljevo uhićenje, naglašavajući da bi ono moglo biti vezano za njegove profesionalne aktivnosti.

Sud u Moskvi u subotu je donio odluku o stavljanju Golunova u kućni pritvor u trajanju od dva mjeseca, odbacujući zahtjev tužiteljstva da ga se zadrži u pritvoru.

Golunova policija teško pretukla, tvrdi odvjetnik

Golunov je "teško pretučen" nakon što ga je policija privela, rekao je njegov odvjetnik Pavel Čikov, a prenosi The Guardian. Liječnik koji ga je pregledao rekao je da je Golunov možda zadobio prijelom rebara, potres mozga i hematom na glavi, a sve zato što je odbio potpisati policijski izvještaj bez prisutnosti svog odvjetnika.

Ravnatelj bolnice u koju je Golunov potom pregledan, ali ne i primljen na liječenje, na Instagramu je napisao: "Golunov, kao novinar, sigurno nema moje simpatije (kao što znate, ja sam vrlo konzervativna osoba iz SSSR-a)."

"Uvjereni smo da je Golunov nevin. Štoviše, imamo razloga vjerovati da ga policija progoni zbog njegovog novinarskog rada", izjavio je glavni direktor i urednik Meduze Ivan Kolpakov. Dodao je da je Golunov već ranije primao prijetnje zbog svog rada.

36-godišnji Golunov bavi se istraživanjem korupcije i ilegalnih poslovnih praksi u Rusiji te je pisao o sumnjivim nekretninama u vlasništvu visokih dužnosnika, kao i prevarama oko stanova u Moskvi. Prije nego što je uhićen, primao je i prijetnje. Posljednja tema kojom se bavio bila je korupcija u pogrebnim uslugama. 

Pušten u kućni pritvor zbog pritiska javnosti?

"Još je uvijek rano govoriti o zatvaranju ovog slučaja. Policija je jučer pretrpjela težak poraz na sudu jer je odluka o kućnom pritvoru očita pobjeda za obranu. Ali policija će sad učiniti sve što može da bi spriječila da ovaj slučaj propadne", komentirao je još jedan urednik Meduze, Sergej Smirnov. 

Nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo je ispred sjedišta policije u Moskvi preko vikenda. Smirnov smatra da je odluka o puštanju iz pritvora politički motivirana i da je uslijedila upravo nakon prosvjeda. 

Još jedan prosvjed bio je zakazan za nedjelju navečer, a organizatori su u pozivu na prosvjed objasnili razloge: "Golunov je vjerojatno stavljen u kućni pritvor kako bismo se mi smirili i bili tihi, nadajući se da će se istraga sama riješiti. Mi ćemo izići da bismo pokazali policiji, istražiteljima i dužnosnicima da se ne možemo smiriti dok Ivan ne bude slobodan i njegovo mjesto ne uzmu oni koji su mu podmetnuli drogu kako bi mu se osvetili za njegove (novinarske) istrage."

Policija je pak demantirala Golunovljeve tvrdnje o zloupotrebi ovlasti te je objavila devet fotografija na kojima se vidi laboratorij za izradu droge navodno pronađen u njegovom stanu u Moskvi, javlja OCCRP. Znakovito je da je policija naknadno izbrisala fotografije, objašnjavajući da su objavljene pogreškom. 

Golunov: Rekli su mi da nitko ne treba probleme i da ih ne trebam ni ja

Međutim, Golunovljev prijatelj izjavio je za Meduzu kako policija nije omogućila Golunovu pravo na telefonski poziv 14 sati te da fotografije nisu iz njegovog stana.

"Ivan mi je objasnio kako je tijekom pretraživanja stana bio u autu 20 do 30 minuta s policajcima", rekao je Čikov. Objasnio je kako su mu prilikom uhićenja uzeti ključevi te je policija tako u stanu bila sama 20 do 30 minuta.

"Nikad nisam mislio da ću biti na vlastitom sprovodu", rekao je Golunov plačući u punoj sudnici u subotu navečer. 

"Moji izvori su mi počeli govoriti da ne bih trebao dirati ovu temu (pogrebni biznis) jer sve radi dobro. Nitko ne treba probleme i komplikacije, rekli su, a ne trebaš ih ni ti", objasnio je novinarima iz kaveza u kojem je bio zatvoren.

Odluka ruskog suda o puštanju u kućni pritvor vrlo je rijetka, piše The Guardian. Međutim, ako Golunov bude osuđen za dilanje droge, mogao bi dobiti i do 20 godina zatvora. 

Niz ruskih novinara uhićen, ubijen ili napadnut

Rusija je, podsjetimo, jedna od najopasnijih zemalja na svijetu za novinare - prijetnje, policijski i pravosudni progon i fizički napadi gotovo su redovita pojava u ovoj zemlji. Više ruskih novinara je ubijeno ili poginulo u sumnjivim okolnostima, od Ane Politkovskaje koja je ustrijeljena u svojoj zgradi 2006. do Maksima Borodina koji se navodno sam bacio kroz prozor prošle godine. Kako je portal za "fact-checking" Politifact pisao još 2016., najmanje 34 novinara ubijeno je u Rusiji od 2000. godine u sumnjivim okolnostima, a samo u tri slučaja počinitelji (ne i eventualni naručitelji) su osuđeni na zatvorske kazne, 

Svijetom je također prošle godine odjeknula vijest o ubojstvu ruskog novinara Arkadija Babčenka, koji se u strahu za svoju slobodu i život odselio u Ukrajinu. No Babčenko je dan kasnije osvanuo živ, objašnjavajući da je u suradnji s ukrajinskom tajnom službom morao lažirati svoje ubojstvo kako bi otkrili nalogodavca koji je platio da ga se ubije. U mobitelu nalogodavca navodno je pronađena "lista za odstrel" s ukupno 47 novinara i aktivista, od kojih su mnogi ruski građani koji su također pobjegli u Ukrajinu pred represijom ruskog režima. 

Pročitajte više