Ruske snage osvojile Senaki u zapadnoj Gruziji, Gruzijci evakuirali Gori

RUSKE snage su, napredujući iz Abhazije, zauzele zrakoplovnu bazu Senaki 40 km u dubini gruzijskog teritorija, tvrdi rusko Ministarstvo obrane.

Ruske vojne vlasti su svoj postupak obrazložile nastojanjem da se spriječi "koncentracija gruzijskih dragovoljaca i paravojnih snaga koje bi mogle ugroziti mirovne operacije u Abhaziji i Južnoj Osetiji". U Senakiju su, inače, bile razmještene postrojbe 2. pješačke brigade gruzijske vojske.

Nešto prije toga su abhaške snage tvrdile kako je u njihove ruke pao grad Zugididi, koji se nalazi s druge strane granice te odmetnute gruzijske pokrajine i samoproglašene republike. Ti navodi su nešto kasnije demantirani.

Prema izvješćima ruskih medija, ruske snage koje su danas prodrle na područje zapadne Gruzije nisu naišle na nikakav značajan otpor.

Rusi zauzeli i Gori?

Gruzijski izvori navode kako su ruske snage zauzele strateški važan grad Gori u središnjoj Gruziji. Vijest nije potvrđena iz ruskih izvora.

Gruzijski predsjednik Saakašvili je navodno zapovijedio povlačenje svih gruzijskih snaga prema Tbilisiju.

CNN-ov dopisnik nije mogao potvrditi pad Gorija u ruske ruke, ali po njegovim riječima se iz grada kreću kolone izbjeglica, ali i gruzijske vojske koja je "potpuno demoralizirana i uspaničena".

Ukoliko je Gori uistinu pao, ovo bi predstavljalo izuzetno važan događaj za dalji tijek rata. Taj grad - dosada poznat isključivo kao rodno mjesto Josifa Staljina - je bio glavna baza za gruzijski napad za Južnu Osetiju. Međutim, kroz njega prolazi i glavna prometna arterija koja povezuje Tbilisi s obalom Crnog mora i zapadnim dijelom Gruzije. U blizini se također nalazi i strateški naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan čije bi prekidanje moglo ozbiljno ugroziti opskrbu Zapada i Europe kaspijskom naftom.

Medvjedev Saakašvilija usporedio s Hitlerom

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev je, razgovarajući sa zastupnicima ruske Državne dume, rekao kako Rusija nema namjeru "pacificirati agresora" kao što su zapadni saveznici to učinili potpisujući Münchenski sporazum s Hitlerom 1938. godine.

"Svi znamo kakve je to tragične rezultate proizvelo", rekao je ruski predsjednik te rekao da je ruska vojna akcija u Južnoj Osetiji "jedini ispravni i učinkoviti odgovor" na postupke gruzijske vlade.

Ruska vojska potvrdila sudjelovanje čečenskih specijalaca u Južnoj Osetiji

Rusko Ministarstvo obrane je danas nakon nekoliko dana odbijanja da se o tome očituje, potvrdilo kako u ruskoj akciji u Južnoj Osetiji sudjeluju specijalni bataljuni GRU "Istok" i "Zapad". Riječ je o postrojbama koje nominalno pripadaju vojnoj obavještajnoj službi, a čije ljudstvo čine vojnici i časnici čečenske nacionalnosti, odnosno pripadnici čečenskih milicija odanih Moskvi te čečenskom proruskom čelniku Ramzanu Kadirovu.

Ruski mediji tvrde kako su Čečeni dovedeni kako bi pomogli u čišćenju Južne Osetije od gruzijskih snajpera, odnosno manjih postrojbi koje su ostale nakon povlačenja glavnine gruzijskih snaga.

D.A. 
Foto: AFP

Pročitajte više