Ruski glavni stožer ne zna ništa o planovima napada na Irak

RUSKI ministar obrane Sergej Ivanov odbacio je u srijedu tvrdnje medija prema kojima je ruski glavni stožer upoznat s američkim planovima za napad na Irak u drugoj polovici veljače.

´Prema mojim saznanjima, Sjedinjene Države nisu donijele odluku o izvođenju vojne akcije u Iraku´, rekao je Ivanov, a prenosi Interfax.

Ivanov je ponovno naglasio stajalište Rusije da samo Vijeće sigurnosti UN-a može odobriti korištenje sile protiv Iraka.

Jedan visoki časnik ruskog glavnog stožera u Moskvi kazao je ranije kako mu je poznato da je američki napad na Irak zakazan za kraj idućeg mjeseca, sa ili bez potpore Vijeća sigurnosti UN-a.

´Vojna akcija počet će kada anti-iračka koalicija u regiji okupi 150.000 vojnika´, rekao je neimenovani časnik ne otkrivajući izvor te informacije.

U Zaljevu se nalazi već gotovo 100.000 američkih i savezničkih vojnika.

U međuvremenu, pokretanju napada na Irak u srijedu su se ponovno i to zajedno usprotivile Francuska i Njemačka.

´Njemačka i Francuska dijele stajalište o toj krizi´, rekao je francuski predsjednik Jacques Chirac na zajedničkoj novinskoj konferenciji s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom povodom obilježavanja 40. obljetnice Elizejskoga sporazuma o prijateljstvu i suradnji.

´U potpunosti se slažemo oko potrebe usklađivanja naših stajališta što je više moguće kako bi se pronašlo mirno rješenje iračke krize´, rekao je Schroeder.

Pročitajte više