Ruski rudnici u teškom stanju

Spašavanjem 12-orice od 13 rudara koji su od prošlog četvrtka bili zarobljeni u srijedu je okončana neizvjesnost radnika u rudniku Zapadnaja Kapitalnaja, no nova rudarska nesreća ukazala je na iznimno teško stanje tog sektora u Rusiji.

U trenutku kada su iscrpljeni rudari u rudniku nedaleko od grada Novošatinska na jugu zemlje izvučeni na svjetlo dana gdje su ih čekali bližnji koji su sve dane proveli u molitvama za njihov spas, stigla je vijest o novoj rudarskoj nesreći. Zbog eksplozije metana na ruskom dalekom istoku u toj, najnovijoj nesreći poginulo pet rudara.

Rusija je isprepletena mrežom rudnika koji su u vrlo lošem stanju, a neki od njih datiraju iz razdoblja masovne industrijalizacije koju je 20-ih godina proveo Staljin. Od tada se u te rudnike, koji bilježe samo gubitke, nije ništa ulagalo.

Svjetlost dana u srijedu kod mjesta Novošatinsk ugledalo je 10 rudara. Jedanaestome, koji je u ozbiljnom stanju, pod zemljom se pruža prva pomoć, a tijelo poginulog rudara također nije izvađeno na površinu.

Rudari, njih 44, ostalo je zarobljeno na dubini od 1.000 metara nakon što je u rudnik prodrla voda podzemnog jezera. U subotu je spašeno prvih 33 rudara nakon čega se nastavila grozničava akcija spašavanja preostalih. Kako bi uopće utvrdili da se rudari nalaze u rovu za koji se pretpostavljalo da je jedino moguće utočište od nabujale vode, spasitelji su spustili vodenu kameru, istu onu koja je korištena pri neuspjelom pokušaju spašavanja mornara s podmornice Kursk.

Rudnik kod Novošatinska će, kako je najavljeno, biti zatvoren, čime rudare, kojima plaće nisu isplaćene u posljednjih sedam meseci, čeka još neizvjesnija sudbina u gradu od 100.000 stanovnika. Jedina preostala prilika za posao leži u tvornici tekstila, također iz staljinističkog razdoblja.

Nezavisni sindikat ruskih rudara žestoko se obrušio na vladinu politiku upravljanja radnicima, navodeći više nego otužne uvjete rada. Rudnici se sve više privatiziraju, novi vlasnici žele izvući što više profita no ne žele ništa ulagati u održavanje i sigurnost, upozoravaju sindikalci i navode da je učestalost fatalnih nesreća ista kao i prije stotinu godina.

Do kraja godine privatizirat će se preostalih 113 rudnika.

Prosječna plaća ruskog rudara, kada se isplaćuje, ne prelazi 200 eura.

Pročitajte više