S. Kojić (SDP): Prijedlog zakona o računovodstvu rađen površno

SDP-ov saborski zastupnik Slavko Kojić ocijenio je danas da je Prijedlog zakona o računovodstvu rađen površno, te da bez dorade ne bi smio ići u saborsku raspravu.

Stručna javnost čupa kosu pred ovakvim zakonom, udruge računovođa nisu sudjelovale u njegovoj pripremi, rekao je Kojić na sjednici Odbora za financije i državni proračun koji je, iako bez kvoruma, raspravio spomenuti zakon.

Taj zakon ide u europski paket i Sabor ga treba donijeti po hitnom postupku.

Napominjući da je knjigovođa već 25 godina, Kojić kaže da u zakonu vlada pravno-jezični košmar, da mu je uzor anglo-saksonski sustav po kojemu se u Hrvatskoj nikada nije radilo.

Zadršku prema nekim rješenjima, npr. kriterijima za razvrstavanje tvrtki po veličini, iskazali su i vanjski članovi Odbora.

Pred Odborom se danas našlo i izvješće o izvršenju državnoga proračuna u prvih šest mjeseci ove godine, prijedlog izmjena Zakona o preuzimanju trgovačkih društava, kao i prijedlog Savjeta Hrvatske narodne banke da se tvrtka DeloitteandTouche izabere za reviziju financijskih izvješća HNB-a za iduće dvije godine.

Odbor na taj prijedlog treba dati suglasnost, no to će moći učiniti tek kad se na njegovoj sjednici skupi dovoljan broj članova, što danas nije bio slučaj.

Utvrdivši da su na sjednici samo četiri zastupnika, predsjednik Odbora Tonči Žuvela konstatirao je kako može pozdraviti članove Vlade, pa i novinare, ali ne i kolege zastupnike.

Pročitajte više