Sabor bez konkretnih zaključaka o Brezovici

SABORSKO aktualno prijepodne nije danas odgovorilo misli li resorno ministarstvo, nakon slučaja zlostavljanja djece u Caritasovu domu u Brezovici, osigurati inspekcijski nadzor za sve domove socijalne skrbi, te pod nadzor staviti volontere i u drugim Caritasovim domovima.

Takvo je, pitanje postavila Milanka Opačić (SDP), upozorivši da je upravo izostanak stručnog, inspekcijskog nadzora uvelike pogodovao zataškavanju zlostavljana djece u Brezovici.

Opačić, naime, upozorava da sadašnji zakoni, koji za domove predviđaju samo upravni, činovnički nadzor nisu dovoljni da se spriječe slučajevi poput Brezovice.

Državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić priznala je da inspekcijski, dakle stručni nadzor, u domovima nije bio dostatan, da do ove godine u Ministarstvu nije bilo inspekcijske jedinice, da je ustrojena tek sada i da joj nedostaje djelatnika.

Osim toga, dodala je, ispitivanje djece na način koji bi omogućio da se dođe do određenih saznanja nije u nadležnosti (Ministarstva), nego Državnog odvjetništva.

Dok je to tako, mi ne možemo ništa, rekla je Nikolić, suglasna da treba pojačati inspekcije u domovima.

Unatoč tome što je Opačić ponovila pitanje misli li Ministarstvo izmijeniti zakone i ojačati nadzor, te pod nadzor staviti volontere, Nikolić na njih nije odgovarala.

Sabor je zaključio aktualno prijepodne.

Pročitajte više