Sabor bez oporbe donio Zakon o strancima i prihvatio niz izvješća

HRVATSKI sabor jutros je glasovao o nekoliko točaka raspravljenih proteklog tjedna, a oporba je, sukladno ranijim najavama, glasovala samo o svojim i o zakonskim prijedlozima kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim standardima.

Donesen je Zakon o strancima, koji bi trebao ubrzati i olakšati proceduru dobijanja radnih i drugih dozvola za strance.

Prihvaćen je vladin amandman kojim je na organizatore turističkih i poslovnih putovanja iz inozemstva prenesen dio odgovornosti za nelegalan ulazak stranaca.

Agencije će ubuduće snositi troškove udaljavanja stranaca koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak u zemlju, kao i troškove njihova boravka u Hrvatskoj.
Sabor je na znanje primio godišnja izvješća niz institucija, među kojima i ono Upravnog vijeća Hine, Vijeća za radio i televiziju, te HNB-a. Kod glasovanja o izvješću o radu HNB-a odbačen je prijedlog HSP-a da se Državnu agenciju za sanaciju banaka (DAB) obveže da poništi prodaju Dubrovačke banke, da Saboru podnese izvješće o toj prodaji, kao i prijedlog o ukidanju DAB-a.

Sabor je na znanje primio i izvješće Pučkog pravobranitelja za 2002.

HDZ-ov prijedlog da se Ministarstvo hrvatskih branitelja obveže da se izjasni o navodima pučkog pravobranitelja Ante Klarića o nezakonitom radu službenika Ministarstva i nepoštivanju odluka Upravnog suda nije dobio podršku vladajućih.

Glasovanje o zakonskim prijedlozima raspravljenima prošlog tjedna Sabor će nastaviti sutra.

(Hina) ibob sšh

Pročitajte više