Sabor danas nije glasovao o zakonu o sprječavanju sukoba interesa

UNATOČ prethodnoj najavi, Sabor danas nije glasovao o predloženim zakonima o sprječavanju sukoba interesa i o pošti.

Kako se doznaje u Saboru, o tim se zakonima nije glasovalo jer Vlada nije dostavila svoje amandmane na te zakone niti se očitovala o zastupničkim amandmanima.

Sabor je raspravio konačne prijedloge zakona o normizaciji i mjeriteljstvu, koje su parlamentarni klubovi podržali smatrajući ih bitnim za jačanje izvoza te razvoj hrvatskog gospodarstva i industrije.

Zakonom o normizaciji predlaže se tehničko usklađivanje hrvatskih normi sa smjernicama EU po jedinstvenom postupku, čime bi se otklonile tehničke prepreke u slobodnom kolanju roba i usluga na tržištu te zaštitili potrošači od loših proizvoda i usluga.

Predviđa se osnivanje nacionalnog normirnog tijela koje bi pripremalo i izdavalo norme, predstavljalo ih pred europskim institucijama i brinulo se za njihovu provedbu.

Po riječima zamjenika ministra znanosti Zdenka Franića, Hrvatska mora uskladiti još oko deset tisuća normi.

Hrvatska neće moći ući u EU dok ne pokaže da se norme primjenjuju, a ne samo deklaracijski usvajaju u sustav, istaknuo je.

Predloženim zakonom o mjeriteljstvu uredila bi se zaštita potrošača i okoliša od pogrešnih mjerenja koja bi se uskladila s mjerilima kakva koriste zemlje EU.

Franić je rekao da u Hrvatskoj postoji pet državnih etalona akreditiranih prema europskim normama (za masu, gustoću, temperaturu, tlak i duljinu), a da ih se priprema još nekoliko (za silu, električnu jačinu, tlak zraka).

Zakonom se predviđa osnivanje nacionalne mjeriteljske ustanove i inspekcije.

Klubovi su u raspravi isticali važnost donošenja tih zakona, posebno zbog podizanja kvalitete i konkurentnosti hrvatskih proizvoda i usluga te zaštiti potrošača.

HDZ je prigovorio odredbama po kojima bi Vlada postavljala osobe na upravljačka mjesta u tijelima čije je osnivanje predloženo zakonima (nacionalna normirna i mjeriteljska ustanova), naglašavajući važnost da te ustanove bude neovisne o državnoj vlasti i da njima upravljaju isključivo stručnjaci.

Pročitajte više