Sabor idući tjedan upućuje javni poziv za izbor Programskog vijeća HRT-a

HRVATSKI sabor idućeg će tjedna uputiti javni poziv za izbor članova Programskog vijeća HRT-a, tekst kojega je na današnjoj sjednici utvrdio saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

Javni poziv za izbor 11 članova Programskog vijeća, bivšeg Vijeća HRT-a, uputit će se institucijama, udrugama i građanima objavom u Narodnim novinama, dnevnom tisku, te u programu HTV-a i Internetu.

Prema novom Zakonu o HRT-u, koji je stupio na snagu 27. veljače, članovi Programskog vijeća ne mogu biti državni dužnosnici, zaposlenici HRT-a ili osobe iz konkurentskih tvrtki. Oni bi trebali biti javni djelatnici (hrvatski državljani) koji su se istaknuli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela, vladavine prava, razvitku civilnog društva i zaštiti slobode izražavanja, te predstavljati razne skupine društva.

Nakon što zaprimi sve prijave kandidata za članstvo u Vijeću i "eliminira" kandidate koji ne ispunjavaju navedene kriterije, Odbor je dužan u roku od 15 dana listu kandidata uputiti na usuglašavanje parlamentarnim klubovima.

Ako se klubovi usuglase, Odbor u roku od 15 dana konačnu listu upućuje u Sabor, koji će glasovati o članovima Programskog vijeća. U protivnom, Odbor će Saboru predložiti listu kandidata uvažavajući omjer glasova parlamentarne većine i manjine u klubovima.

Članovi Odbora suglasili su se da cijeli postupak biranja članova Programskog vijeća mora biti javan, kao i da se izradi standardizirani obrazac prijave za članstvo u Vijeću.

Izradi teksta javnog poziva Odbor je pristupio nakon što ga Vijeće HRT-a 6. ožujka nije uputilo, jer je dio članova tog vijeća u raspravi ustvrdio da je Sabor sam donio novi Zakon o HRT-u te da sam može i uputiti poziv.

Raspravu u Odboru danas je potakla tvrdnja HSLS-ovca Joška Kontića da će članove Programskog vijeća birati politika kroz glasovanje zastupnika.

"Bez obzira na zadane kriterije temeljni kriterij za izbor članova Vijeća bit će potpora parlamentarne većine", rekao je Kontić.

Uzvratila mu je Vesna Pusić (HNS) rekavši da je Sabor jedini predstavnik političke volje građana.

"Dok država građanima uzima porez u obliku televizijske pretplate mora preuzeti i odgovornost za funkcioniranje nacionalne televizije", kazala je.

Nadovezao se Petar Turčinović (IDS), pozvavši parlamentarne klubove da biraju osobe neovisno od političke opcije, "kako se ne bi ponovilo neučinkovito Vijeće HRT-a".

(Hina) tr az

Pročitajte više