Sabor izmijenio zakon o braniteljskom fondu

Hrvatski je sabor danas većinom glasova izmijenio Zakon o Fondu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a Vladinim je amandmanom ograničena naknada društvu za upravljanje Fondom, koja će godišnje moći iznositi najviše 0,5 posto ukupne imovine Fonda.

Izmjenama tog zakona braniteljski je fond definiran kao isključivo otvoreni, bez mogućnosti prelaska u niže oblike - zatvoreni investicijski fond ili holding kompaniju.

Utvrđeni su i kriteriji za likvidaciju Fonda, u koju će se ići ako imovina Fonda u iduće tri godine spadne ispod određene veličine.

U Fond će se prenijeti sedam posto dionica svih tvrtki privatiziranih nakon privatizacije HT-a, uključujući i HT.

Sabor je dao suglasnost i na Vladinu odluku da se sedam posto dionica INA-e u Fond prenese odmah po stupanju na snagu izmjenjenog Zakona o Fondu.

Saborska većina prihvatila je i novi Zakon o društveno poticanoj stanogradnji, po kojima će se ubuduće, osim kupnje gotovih stanova, poticati i izgradnja i dogradnja obiteljskih kuća.

Prihvaćen je HSP-ov amandman da se, uz obitelji s troje i više djece, kupnja stana uz obročnu otplatu bez učešća omogući i braniteljima.

Sabor je potvrdio i ugovore o kreditima za dovršenje autoceste Zagreb-Lipovac te za održivi povrat izbjeglica.

(Hina) xibob/xum yjn

Pročitajte više