Sabor: Klubovi podržali Zakon o osiguranju depozita

SABORSKI klubovi danas su u raspravi podržali Vladin konačni prijedlog Zakona o osiguranju depozita, po kojem će država jamčiti sigurnost pologa na štednoj knjižici, ali i na tekućim i žiroračunima građana, u vrijednosti do 100.000 kuna.

Državna tajnica pri Ministarstvu financija Martina Dalić izvijestila je da za razliku od prvog čitanja konačni prijedlog Zakona ne predviđa osiguranje depozita u štedno-kreditnim zadrugama.

Zastupnici su u kratkoj raspravi pozdravili donošenje predloženog zakona, ocjenjujući kako su potresi na bankarskom tržištu, s današnje perspektive, stvar prošlosti, ali da država mora biti na oprezu i spremna na sve.

Podržali su i izmjene Zakona o državnoj reviziji, kojima se Državnom uredu za reviziju daju ovlasti da revidira i sredstva koja u Hrvatsku dolaze iz fondova EU te drugih međunarodnih institucija.

Prema tim izmjenama, za posao ovlaštenog revizora više ne bi bila nužna samo diploma ekonomskog ili pravnog fakulteta, već i drugih struka.

Bez rasprave Sabor je na znanje primio konačni tekst Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koji, među ostalim, propisuje da se cestovni prijevoz putnika i tereta može obavljati vozilima čija starost ne premašuje 18 godina, uz iznimku kada je riječ o prijevozu učenika, kada vozila ne smiju biti starija od 10 godina.

Tim se zakonom predviđa i da prijevoznik licencu za linijski prijevoz putnika u unutarnjem i međunarodnom prijevozu može dobiti ako ima jedno, a ne, kako propisuje važeći zakon, tri vozila.

Također bez rasprave, Sabor je odradio i konačni prijedlog Zakona o eksplozivnim tvarima kojim se produljuje rok za prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava II klase (od 15. prosinca do 1. siječnja, a po važećem Zakonu je od 26. prosinca do 1. siječnja).

Zakonom se utvrđuju ovlasti inspektora za nadzor proizvodnje i prometa opasnih tvari koji dobiva status službene osobe, te se pooštravaju kazne za nezakonita ponašanja kod proizvodnje i uporabe opasnih tvari.

Sabor će zasjedanje nastaviti nakon stanke, kada se očekuje glasovanje o dvadesetak ranije raspravljenih točaka.

Foto: FAH

Pročitajte više