Sabor: novi poticaji u poljoprivredi

Hrvatski sabor izmijenio je popodne Zakon o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu i tako omogućio uvođenje niza novih poticaja, od onih za povrće, ljekovito i aromatično bilje, do poticaja za telad za tov.

Zahvaljujući zauzimanju zastupnika, država će uz nasade lavande poticati i nasade buhača (ekološki insekticid), ali i proizvodnju mahuna, feferona i cvjetače.

Zastupnici su Vladu, odnosno ministra poljopivrede, danas uspjeli uvjeriti i da sa 2,5 tisuće kuna po hektaru potiče matičnjake loznih podloga, te da utovoljenu junad od uvozne teladi, umjesto sa ranije planiranih 400, potiče sa 800 kuna po grlu.

Vlada se suglasila i sa zastupničkim zahtjevima da se smanji minimalna količina kravljeg mlijeka (sa 12.000 na 6.000 litara godišnje) za koju će država u 2005. isplaćivati poticaj.

Danas izglasovane izmjene omogućuju da se tzv. iznos potpore dohotku, odnosno pomoć staračkim poljoprivednim domaćinstvima, poveća sa 7.200 na 12.000 kuna godišnje po osobi.

Omogućuju i ukidanje ograničenja od dva milijuna kuna, koliko je od države najviše moglo dobiti poljoprivredno gospodarstvo.

Korisnici državnih poticaja bit će, uvjetno rečeno, razvrstani u dvije kategorije - one koji godišnje dobiju do 78.000 kuna potpore i korisnike koji dobiju više od tog iznosa. Dok se za prvu kategoriju ništa neće mijenjati, poticaji koji premaše 78.000 kuna proporcionalno će se umanjivati za četiri posto, a ta će se pravila primjenjivala od iduće godine.

Od 1. siječnja 2007., pak, svi korisnici državnih poticaja morat će biti u sustavu PDV-a.

Sabor je većinom glasovao prihvatio izmjene Zakona o državnoj potopri u poljoprivredi i ribarstvu, što ih je predložila Vlada, a odbio je izmjene toga zakona koje predložio HSS.

Zastupnici HSS-a za glasvanja su napustili Veliku vijećnicu, uz tumačenje da ne žele sudjelovati u kreiranju poljoprivredne politike kakvu je ponudila Vlada.

(Hina) xum/xib yjn

Pročitajte više