Sabor: Novi ustroj Vlade, što ga je predložio HDZ, naišao na kritiku oporbe

Mandatar Vlade Ivo Sanader ustvrdio je danas u Hrvatskom saboru da je novi ustroj Vlade, što ga je predložio Klub HDZa, "prvi korak u ozbiljnoj racionalizaciji državne uprave", ali oporba (SDP, HNS, Libra i HSP) smatra da to "nije najbolji model reforme državne uprave".

Sanader je u tijeku skupne rasprave o prijedlozima izmjena zakona o Vladi i o sustavu državne uprave, te o novom prijedlogu zakona o sustavu državne uprave najavio i bitno smanjenje broja državnih ureda, agencija, zavoda i direkcija, kojih je sada, po njegovim riječima, gotovo 50.

HDZ-ovi zakonski prijedlozi predviđaju, među ostalim, smanjenje broja ministarstava sa sadašnjih 19 na 14, uglavnom sjedinjenjem sadašnjih resora.

Umjesto sadašnjih zamjenika ministara uvodi se dužnost državnog tajnika.

Predviđeno je i osnivanje četiriju središnjih državnih ureda, koji će obavljati poslove posebne važnosti za učinkovitiji rad Vlade. Ti će uredi, kao i ministarstva, moći imati jednoga ili više državnih tajnika.

Na primjedbu iz oporbe da bi koncept po kojemu bi državni tajnici u ministarstvima za svoj rad odgovarali ministrima i premijeru omogućio da ti tajnici u ime premijera nadziru ministre, Sanader je kazao kako je riječ o pogrješci koja će biti uklonjena u pročišćenu tekstu predloženih izmjena Zakona o sustavu državne uprave.

Mato Arlović (Klub SDP-a) upozorio je da će tijela državne uprave, po predloženom, morati raditi po kabinetskom modelu, poput onoga u Engleskoj, a da je raspodjela dužnosti kancelarska. Ocijenio je da takav "mješoviti" sustav državne uprave ne može dugo trajati.

Upozorio je i da predloženi zakonski tekstovi ne predviđaju proračunski novac za njihovu provedbu, ocijenivši da će zbog toga uskoro morati ići na rebalans Državnog proračuna.

Njegov stranački kolega Josip Leko smatra da predloženi koncept državne uprave ne jamči štedljiviju i učinkovitiju državnu upravu, već da je riječ o "političkoj potrebi Vlade".

Damir Kajin (Klub IDS-a) upozorio je da će predložene zakonske izmjene "u prvo vrijeme blokirati ionako tromu i neučinkovitu državnu upravu". Kajin smatra da se učinkovita državna uprava može postići jedino "radikalnom decentralizacijom".

Slaven Letica (Klub HSP-a) usprotivio se spajanju resora znanosti, prosvjete i športa. Predložio je osnivanje državnog zavoda za šport.

Protiv sjedinjenja tih resora je i Jozo Radoš (Klub Libre), koji je upozorio da su na području znanosti u proteklu razdoblju učinjeni znatni pomaci, a da je prosvjeta "dugo godina ostala bez ijednog ozbiljnijeg zahvata". Radoš smatra da je HDZ svojim prijedlogom samo mehanički smanjio broj ministarstava i to, rekao je, uz puno pogrešaka, te da se predsjedniku Vlade daju veće ovlasti nego do sada.

S predloženim konceptom Vlade i državne uprave složio se Ante Markov (Klub HSS-a), najavivši da će HSS predložiti više amandmana da bi se, među ostalim, jasnije vidio položaj turizma kao strateške gospodarske grane.

Predložene zakonske izmjene o Vladi predviđaju sjedinjenje turizma s resorima mora, prometa i razvoja.

Dragutin Lesar (Klub HNS/PGS) istaknuo je u ime Kluba da će u glasovanju ostati suzdržani, jer drže da smanjenje broja ministarstava nije i smanjenje državne uprave.

Pročitajte više