Sabor: Odbor za poljoprivredu o Protokolu 7

ODBOR za poljoprivredu i šumarstvo Hrvatskog sabora raspravljao je danas, bez zaključka, o Protokolu 7 o tehničkoj prilagodbi režima trgovine poljoprivrednim proizvodima, parafiranom 16. travnja između Hrvatske i Europske komisije u Bruxellesu.

Rasprava se vodila oko pitanja je li se parafiranje toga protokola moglo odgoditi još nekoliko mjeseci da bi se poljoprivrednicima dalo vremena da se prilagode na nove uvjete vanjskotrgovinske razmjene, kako smatraju jedni, ili je pregovore trebalo završiti što prije i tako pokazati ozbiljnost Hrvatske kao pregovarača, kako smatraju drugi.

Dok su predstavnici Vlade isticali kako su zadovoljni ishodom pregovora oko kvota za trgovinsku razmjenu poljoprivrednih proizvoda, naglašavajući da novoutvrđene kvote neće presudno utjecati na konkurentnost domaće poljoprivrede, predsjednik Odbora Božidar Pankretić (HSS) tvrdio je da je Hrvatska, za volju pozitivnog avisa, propustila šansu da uvozne kvote, barem nekoliko mjeseci, zadrži u okviru onih koje je imala "EU 15".

"Pregovore nismo trebali završiti prije 1. svibnja, od kada više ne bi imali posebne obveze prema 10 novih članica EU, budući da bi se na njih primjenjivale kvote koje smo utvrdili s 15-oricom", kazao je Pankretić, ocjenjujući da bi za hrvatske poljoprivrednike bilo bolje da se s potpisivanjem Protokola 7 odugovlačilo.

Ministra poljoprivrede Petra Čobankovića upitao je je li paraf na tom protokolu bio uvjet za pozitivno mišljenje Europske komisije o kandidaturi Hrvatske za članstvo u EU.

"U pregovorima smo željeli pokazati ozbiljnost, a da smo ih vodili u nedogled, nitko ne može tvrditi da bi kvote, na konsu, bile povoljnije od sadašnjih", odgovorio mu je Čobanković.

Njegov pomoćnik Miroslav Božić naglasio je da je potpisivanje Protokola 7 prije svibanjskog proširenja EU bilo u interesu Hrvatske. "Morali smo izbjeći utvrđivanje kvota u vremenu kad Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mora proći ratifikaciju u 13 parlamenata EU zemalja".

Istaknuo je da je za hrvatsku poljoprivredu važno izdržati prijelazno razdoblje do stjecanja statusa kandidata za punopravno članstvo, kada će Hrvatska imati pristup europskim predpristupnim fondovima, a naglasio je i da za eventualno povećanje deficita vanjskotrgovinske razmjene neće biti kriv Protokol 7, nego nedovoljna domaća proizvodnja.

U Saboru je danas zasjedao i Odbor za gospodarstvo, koji je jednoglasno i bez rasprave podržao prijedloge izmjena zakona o Fini i Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), kojima se otvara mogućnost smjene ravnatelja tih agencija i prije isteka njihova mandata.

Pročitajte više