Sabor: Oporba optužila Tomčića da "favorizira" zastupnike vladajuće koalicije

GLASOVANJE o amandmanima na konačni tekst zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju danas je u Saboru obilježila burna rasprava između predsjedavajućeg Zlatka Tomčića i HDZ-ovih zastupnika, posebno Zdenke Babić Petričević, koja je zaradila i tri opomene, od kojih je jedna naknando povučena.

Naime, HDZ-ovi zastupnici usprotivili su se drugoj opomeni koju je Tomčić izrekao Zdenki Babić Petričević jer je, kako je rekao, upadicama ometala raspravu.

Iako je Tomčić povukao drugu opomenu, HDZ-ovci su inzistirali na stanci, prigovorivši Tomčiću da sjednicu ne vodi u skladu s Poslovnikom, favorizirajući zastupnike vladajuće koalicije nauštrb onih oporbenih.

Tomčić je opomenu izrekao i predsjedniku Kluba zastupnika HDZ-a Vladimiru Šeksu koji mu je na to odgovorio da i on njemu izriče opomenu, te prosvjedujući napustio dvoranu.

Jadranka Kosor je nakon stanke u ime HDZ-ova kluba optužila Tomčića da ima selektivni pristup prema zastupnicima i njihovim pravima i obvezama u Saboru, te zatražila jednaki pristup prema svim zastupnicima.

Zatražila je povlačenje opomene stranačkoj kolegici Babić Petričević, te najavila da će o tome tražiti očitovanje Odbora za Ustav i Poslovnik.

Tomčić je uzvratio da svi zastupnici imaju jednako pravo govoriti u Saboru, ali ne i ometati njegov rad, što je, tvrdi, Babić Petričević svojim upadicama činila.

"Što se tiče tolerancije, očekivao sam i ispriku zastupnika Šeksa prema meni, ali to Šeks može i ne mora učiniti. Neka javnost procijeni tko se i kako ponaša u Saboru", istaknuo je Tomčić.

Inače, Sabor je većinom glasova donio Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji u skladu sa standardima EU uređuje financiranje znanosti i visokog obrazovanja, znanstveno-istraživačkih projekata te djelatnost sveučilišta i znanstvenih institucija.

Pročitajte više