Sabor počeo usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s propisima EU-a

RASPRAVOM o vladinu Prijedlogu zakona o tržišnom natjecanju, Hrvatski sabor u nastavku sjednice počeo je usklađivanje hrvatskog sa zakonodavstvom Europske unije, što je obaveza koju je Hrvatska preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

Navedenom zakonu, kao prvom iz "europskog paketa" od ukupno 83 zakona i odluka, potporu su dali parlamentarni klubovi zastupnika SDP-a, HSS-a i HDZ-a, koji su sudjelovali u raspravi, smatrajući ga ključnim za razvoj poduzetničkih i tržišnih sloboda.

Zakonskim prijedlogom predviđene su mjere koje reguliraju zaštitu tržišnog natjecanja, odnosno "zdravu" konkurenciju na tržištu, u slučaju sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja ravnopravne tržišne utakmice.

Sudjelujući na sjednici, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić rekao je kako će predloženi zakon omogućiti učinkovitu i transparentnu primjenu prava u tržišnoj konkurenciji, te da će za njegovu provedbu biti nužna dopunska proračunska sredstva.

Nadzor nad provedbom zakona obavljala bi Agencija za tržišno natjecanje, a njom bi upravljalo sedmeročlano vijeće, koje, po vladinu prijedlogu, mora osigurati poduzetničke i tržišne slobode svakom poduzetniku.

Klub SDP-a upravo u Agenciji vidi najznačajniju zakonsku promjenu, jer će ona ubuduće imati značajniji utjecaj u nadzoru tržišnog natjecanja.

Dragica Zgrebec u ime SDP-a naglasila je kako je izuzetno važno da u vijeću Agencije budu angažirani profesionalci, te da je dobro što zakon regulira sukob interesa zaposlenih u Agenciji.

Ostaje upitno, rekla je Zgrebec, koja je odgovornost Agencije u slučaju da Upravni sud ospori određena njezina rješenja, a koja su do tada nanijela značajne poslovne gubitke određenoj tvrtki.

SDP smatra i da je nejasno koje podzakonske akte treba regulirati Vlada, a koja vijeće Agencije.

Luka Roić (Klub HSS) podsjetio je na postojeće stanje na hrvatskom tržištu, na kojemu svi nemaju jednaku šansu.

Smatra da su mnoga poznata poduzeća - od područja telekomunikacija do brodogradnje - povezana s najvišim državnim dužnosnicima, uključujući i lokalnu razinu, te da im se na taj način pogoduje više nego što bi to bilo moguće u normalnim tržišnim uvjetima.

Nikica Valentić (Klub HDZ-a) naglasio je da je važno jasnije podzakonskim aktima regulirati pitanje potencijalnih velikih koncentracija kapitala.

Dodao je da je to posebno važno regulirati u bankarskom i ukupnom financijskom sektoru gdje, unatoč pozitivnim pomacima ulaskom stranih banaka (primjerice u sređivanju kamata), Hrvatskoj prijeti dolazak bankarskih koncentracija monopolističkog ponašanja.

(Hina) daju/tr sp

Pročitajte više