Sabor: Predložene zakonske izmjene o financiranju lokalnih jedinica bez analize

PREDLOŽENE vladine izmjene Zakon o financiranju jedinica područne i lokalne samouprave, bez analize su i simulacija, i budući nisu poznati učinci novih poreznih olakšica, ne može se unaprijed ni izračunati koliko će porez na dohodak oštetiti proračune lokalne i područne samouprave, primjedba je većine saborskih klubova zastupnika.

Izmjenama koje je Vlada danas predložila Saboru po hitnom postupku, predlaže se povećanje udjela lokalne i područne samouprave u porezu na dohodak.

Predložene zakonske izmjene bi nadomjestile povećanje neoporezivog dijela u porezu na dohodak, budući se očekuje rasprava o porezu na dohodak, čije bi izmjene dovele do smanjenja prihoda u proračunima županija i gradova.

HDZ, HSS, HSLS, LS i IDS upozorili su u raspravi na nedostatak simulacija za ozbiljniju raspravu o zakonskim izmjenama, jer se ne može predvidjeti, a kamoli utvrditi, što će biti s prihodima lokalne samouprave u 2003.

Oporbeni HDZ i HSLS najavili su da će podržati zakonske izmjene ukoliko Vlada prihvati njihove amandmane.

Od stranaka vladajuće koalicije, jedino SDP smatra da analize i ne mogu biti toliko precizne i predviditi situaciju, smatraju da je ´računica Vlade prilično blizu istini´.

Međutim, glavni koalicijski partner SDP-a, HSS, je ipak iznio sumnju da bi za negativne posljedice tih zakonskih izmjena - ´koje su utemeljene samo na nečijem mišljenju i uvjeravanju da su dobre´ -dežurni krivci bili zastupnici. Oni bi u svojim izbornim jedinicama, drži HSS, po tim zakonskim izmjenama mogli ispasti krivi za nefunkcioniranje, općina, gradova i županija.

Predlože izmjene na razne će načine zadirati u prihode lokalne samouprave, istaknuli su predstavnici zastupničkih klubova. Kao primjer naveli su da se predlaže ukinuti porez na promet nekretnina od pet posto za kupnju prvog stana, a što je do sada bio prihod lokalne samouprave.

Parlamentarni klubovi upozorili su da se lokalnoj samoupravi nameću nove obveze, za koje nisu osigurani stabilni izvori financiranja, pa će, zaključili su, morati pribjeći i nepopularnom prirezu.

Pročitajte više