sabor: predsjednici dvaju odbora primili predstavnice ženskih udruga

Predsjednici saborskih odbora za ravnopravnost spolova te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Gordana Sobol i Furio Radin primili su danas, u povodu međunarodnog Dana žena, predstavnice Ženske mreže Hrvatske.

Predstavnice ženskih udruga šefovima parlamentarnih odbora predale su peticiju naziva "Ne u naše ime - ne našim novcem", kojom, zajedno s udrugama za promicanje prava žena iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, od nadležnih institucija u svojim državama traže da svoje vojnike ne šalju u tzv. mirovne misije u Iraku.

Od država traže i da ne oklijevaju u izručivanju optuženika za ratni zločin haškom sudu, te da se optuženicima i njihovim obiteljima troškovi obrane ne plaćaju iz državnih proračuna.

Zahtijevaju, također, da države proglase vojnu neutralnost i da ne pristupaju vojnim savezima, s pojašnjenjem da su žene uvijek plaćale najvišu cijenu rata, militarizma i nasilja, te da, kao građanke, imaju pravo zahtijevati da im država polaže račun o trošenju proračunskog novca.

Smatraju da je sudjelovanje u mirovnim misijama u Iraku kršenje međunarodnog prava, budući da vojne operacije nije odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Predaju Haagu osumnjičenih za ratne zločine smatraju "moralnim imperativom i preduvjetom pravednog mira na ovom prostoru".

Aktivistice ženskih udruga pojasnile su da je riječ o inicijativi dogovorenoj na međunarodnom skupu "Globalizirajmo feminizam i antimilitarizam", održanom u Beogradu od 26. do 28. prosinca prošle godine.

Radin i Sobol obećali su im da će njihove stavove prenijeti članovima odbora na čijem su čelu.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više