Sabor: Pučki pravobranitelj bespomoćan, građani pred zidom

KLUPOVI zastupnika u Hrvatskom saboru poduprli su Izvješće pučkog pravobranitelja za 2003., ali i upozorili na njegovu bespomoćnost da od tijela državne vlasti ishodi rješavanje problema na koje se žale građani.

Šutnja administracije i neučinkovitost pravosuđa samo su neki od problema u hrvatskom društvu na koje su danas u Saboru ukazali zastupnički klubovi, upozoravajući da je pučki pravobranitelj i dalje, uglavnom, bespomoćan pomoći građanima koji se gotovo svakodnevno "nađu pred zidom".

"To samo govori da je pučki pravobranitelj u glavama pojedinaca u državnoj vlasti shvaćen kao institucija koja postoji reda radi, a ne da na nešto utječe", ustvrdio je Damir Kajin (IDS).

Problem s birokracijom ilustrirao je primjerima da se "za gradnju svinjca mora tražiti dozvola Ministarstva kulture, a za podizanje ograde kokošinjca građevinska dozvola" što, kaže, pokazuje "da smo zemlja apsurda i birokracije".

Vladu je pozvao da, kao što danas rješava slučaj obitelji Zec, isto učini i na povratku izbjeglica i povratu njihove imovine, a da posebnu pažnju posveti problemu nezakonitog kamatarenja. Pritom je iznio podatak, koji mu je, kaže, dala aktualna ministrica pravosuđa, da je od 1990. "ukamatareno" novca koliko u ovom času iznosi hrvatski vanjski dug.

Gorućim pitanjem hrvatskoga društva SDP-ovac Nenad Stazić označio je neučinkovitost i sporost pravosuđa. On je naveo slučaj iz okolice Gračaca, gdje policija, kaže, žurno reagira na prijave zbog uništavanja imovine koja se mora vratiti vlasnicima, ali sudovi, u pravilu, počiniteljima izriču vrlo niske kazne. Stazić je pozdravio Vladinu odluku da materijalno pomogne obitelj Zec, ali to, istaknuo je, ne mijenja činjenicu da su krivci nekažnjeni.

"Nećemo daleko stići ako suci goli do pojasa vitlaju crnim majicama na koncertima s ustaškim pjesmama," ustvrdio je SDP-ov zastupnik.

Dragutin Lesar (Klub HNS/PGS) je zatražio da Sabor ne stane samo na potpori Izvješću pučkog pravobranitelja, već da donese zaključak da državna tijela koja se ogluše na pritužbe pravobranitelja snose odgovornost.

SDSS-ovac Ratko Gajica prigovorio je da se u Izvješću ne spominju ljudi koji su napustili svoje domove, a kojima je, kaže, samo zato što sa sobom nisu uzeli stvari iz stana, oduzeto stanarsko pravo. "Zakonom im je ukinuto stanarsko pravo i pojeo vuk magare. Po čemu se to kvalificira da je otišao svojevoljno", upitao je.

Đurđa Adlešić (Klub HSLS/DC) pozvala je pučkog pravobranitelja Antu Klarića da češće javno ukazuje na probleme s kojima se susreću građani, te da se potrudi napraviti analizu koliko je državnih tijela pozitivno interveniralo na njegovu pritužbu.

(Hina) xtr/xum yjn

Pročitajte više