Sabor raspravio izmjene zakona o lokalnim izborima

Najavom da će se razmotriti svi prijedlozi usmjereni na razjašnjenje situacije oko bjanko ostavki i poboljšanje samog Zakona, Hrvatski sabor popodne je zaključio dvodnevnu raspravu o izmjenama Zakona o izboru članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica.

Vlada je išla na dva saborska čitanja tog prijedloga kako bi se, možda, našle i bolje formulacije od njenih, rekao je čelni čovjek Središnjeg Državnog ureda za upravu Antun Palarić.

Zadovoljan je dobrim prijemom Vladina stava da mandat pripada vijećniku i njenim nastojanjem da se u Zakon ugrade mehanizmi koji će eliminirati bjanko ostavke.

Kako bi spriječila manipulaciju unaprijed potpisanim vijećničkim ostavkama, Vlada predlaže da se takve ostavke moraju urudžbirati najkasnije 24 sata prije početka sjednice predstavničkog tijela, a urudžbiranu ostavku vijećnik bi mogao povući do same sjednice.

Sabor je rad nastavio objedinjenom raspravom o Godišnjem izvješću o stanju u Oružanim snagama RH te o HSP-ovu Prijedlogu zaključka o obvezi Vlade u vezi izrade Prijedloga strategija iz područja obrane i nacionalne sigurnosti.

(Hina) xum yaz

Pročitajte više