Sabor: strasti se smirile, nastavljena rasprava o prijedlogu odgode primjene ekološke zone

Polusatna stanka određena nakon burne večerašnje saborske rasprave, obilježene žestokim optužbama između premijera Ive Sanadera i SDPovih zastupnika, ipak je primirila strasti zastupnika koji su se po povratku u sabornicu vratili temi rasprave Vladinom prijedlogu odgode primjene ekološkoribolovne zone na članice EU.

Zastupnici SDP-a, HSS-a, HSP-a i Libre najavili su protivljenje Vladinom prijedlogu, navodeći da Vlada nije jasno navela zbog čega želi odgodu, a istovremeno negira da je predlaže zbog pritisaka iz EU.

Nakon što je oštro osudio Sanaderov istup, ocijenivši ga "krajnje neprimjerenim i nedostojnim funkcioniranja i odgovornosti predsjednika hrvatske Vlade", SDP-ovac Ivica Račan istaknuo je da Vlada ni premijer nisu argumentirali razloge odgode primjene zone, zbog čega će SDP glasovati protiv.

No, najavio je da će njegova stranka ponovno razmotriti svoju odluku ako Vlada dokaže da su odgodom primjene zaštićene zone za članice EU ugroženi nacionalni interesi.

Od HDZ-ovaca je zatražio da se očituju o Sanaderovu istupu.

Ante Markov je pozvao Vladu da prihvati HSS-ov amandman po kojemu bi se na godinu dana zabranio svaki izlov ribe u zaštićenom pojasu, dok bi se nadzor nad pojasom obavljao putem privremenog sporazuma koji bi nalagao Italiji i Sloveniji da se suzdrže od daljnje eksploatacije tog dijela Jadrana.

"Bitno je da zona zaživi jer je potpuno iscrpljena, tamo više nema ribe, a do toga je dovela pretjerana eksploatacija", upozorio je.

HSP, pak, ustraje na proglašenju isključivog gospodarskog pojasa jer je takva zaštitna zona, tvrdi Ante Đapić, jedini pravi način da se Hrvatskoj ne osporavaju njezina suverena prava.

Libra također tvrdi da Vlada nije iznijela pravi razlog kojim bi argumentirala nužnost odgode primjene zone, dok je Vladino osporavanje postojanja europskih pritisaka na Hrvatsku ocijenio nerazumnim.

"Vladin stav kako postoji opasnost da netko do 25 šefova zemalja EU ne digne ruku za hrvatsku kandidaturu pritisak je prve vrste", kazao je Radoš, priklanjajući se donošenju privremenog sporazuma koji bi zabranio daljnju eksploataciju marikulture u zoni.

Vladin prijedlog branio je HDZ-ovac Luka Bebić, koji je pozvao zastupnike da ne preuzimaju rizik u ovako delikatnom trenutku za Hrvatsku, pred odluku Vijeća ministara o kandidaturi i o početku pregovora za članstvo u EU.

"Jedno je pregovarati kada postanemo kandidat i imamo datum pregovora, a drugo sada", rekao je, ističući da će bolji položaj za pregovore Hrvatska imati nakon sredine lipnja te pozivajući na još malo strpljenja.

Iako podržava Vladu, HSLS-ovac Ivan Čehok predložio je da Sabor obveže Vladu da oformi ribarsku flotu, jer postojeća, kaže, "nije u stanju uhvatiti ribu ni uz obalu".

Pozdravio je HSS-ov amandman, založivši se da Vlada u pregovorima s Italijom i Slovenijom inzistira da se eksploatacija ribe u zaštićenoj zoni zabrani sve dok znanstvena analiza ne pokaže kakvo je stanje ribljeg fonda u tom pojasu.

Sabor je nastavio pojedinačnu raspravu od Vladinom prijedlogu, nakon koje se očekuje i glasovanje.

(Hina) xtr/xib yjn

Pročitajte više