Sabor sutra o izmjenama Zakona o Uskok-u

Hrvatski će sabor sutrašnje zasjedanje započeti raspravom o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), koje bi, među ostalim, USKOKu trebale omogućiti uvid u bankovne račune osoba za koje se sumnja da prihode ostvaruju kaznenim djelima.

Do podataka o stanju računa takvih osoba USKOK će moći doći putem sudskog naloga, a odgovornima u bankama koji bi se usprotivili takvom nalogu zapriječena je kazna od 20.000 kuna.

Bankar koji bi i nakon novčane kazne odbio postupiti po sudskom nalogu mogao bi završiti u zatvoru do izvršenja naloga, a najdulje mjesec dana.

Vlada u prijedlogu pojašnjava da je riječ o obvezi po UN-ovoj Konvenciji o transnacionalnom organiziranom kriminalu, koju do sada nije bilo moguće primijeniti, budući da Zakon o bankama bankare obvezuje na čuvanje bankovne tajne.

Predloženi zakon trebao bi omogućiti i funkcioniranje pojedinih USKOK-ovih odjela, poput onoga za sprječavanje pojava korupcije i odnose s javnošću, koji još nije počeo s radom.

Preciziraju se i kriteriji za dodjelu predmeta oraniziranog kriminaliteta općinskim sudovima, a preciznije se uređuju i odnosi USKOK-a s policijom i Državnim odvjetništvom.

Predviđena su i nova zapošljavanja - četiri zamjenika, te po dva stručna savjetnika, suradnika i administrativna referenta u USKOK-u.

U tu će se svrhu u Državnom proračunu za iduću godinu osigurati oko 2,2 milijuna kuna, a u osigurat će se i novac za isplatu naknada vanjskim suradnicima i vještacima, te za zaštitu svjedoka.

Sabor bi sutra trebao razmotriti i izvješća o radu Vijeća i Ravnateljstva HRT-a, a zastupnici će poslijepodne glasovati o ranije raspravljenim prijedlozima.

(Hina) xibob yln

Pročitajte više