Sabor: U Poslovnik ugrađeno elektroničko glasovanje

IZMJENE saborskog Poslovnika koje trebaju omogućiti korištenje elektroničkog glasovanja u Hrvatskom saboru, od danas su u parlamentarnoj proceduri izradio ih je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a Sabor ih treba prihvatiti na tekućoj, 23. sjednici.

Elektroničko se glasovanje, predviđaju izmjene, neće moći provesti kod poimeničnog glasovanja. Zastupnici će prije početka glasovanja od Stručne službe u sabornici uzimati identifikacijske ključeve i vraćati ih kad glasovanje završi.

Dogodi li se da neki zastupnik bude u sabornici, a "ključićem" to ne potvrdi, smatrat će se da nije nazočan sjednici. Suzdržanim će se smatrati glas zastupnika koji je potvrdio nazočnost, a kod glasovanja nije pritisnuo ni jednu od raspoloživih tipki - za, protiv, suzdržan.

Potreba da se način elektroničkog glasovanja razradi u Poslovniku nametnula se nakon što su zastupnici izrazili sumnju da bi bez jasnih pravila mogao biti zlouporabljen.

Novi sustav glasovanja u Sabor je uveden početkom svibnja ove godine, no još nije zaživio - što zbog tehničkih, a što zbog poslovničkih razloga.

(Hina) um ln



Pročitajte više