Sabor: Zastupnici poduprli prijedlog novoga zakona o zaštiti prirode

Saborski zastupnici večeras su u prvom čitanju podržali prijedlog novoga Zakona o zaštiti prirode, koji bi, ističe u prijedlogu Vlada, trebao kvalitetnije zaštititi hrvatsku biološku raznolikost.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović rekao je da Vlada predlaže novi zakon, iako je važeći zakon na snazi tek nešto više od godinu dana, zbog boljeg usklađivanja sa zakonodavstvom EU, izbacivanja odredbi o genetski preinačenoj hrani (GMO) koje će biti uvrštene u posebni zakon, te zbog velikog broja podzakonskih akata koji su onemogućavali provedbu važećeg zakona.

Izvijestio je da trenutačno nešto manje od 10 posto ukupnog državnog teritorija čine zaštićena područja, te da je nakana ta područja povećati na 14 posto kako bi se učinkovito štitila zaštićena područja, biljne i životinjske vrste te rijetki minerali i fosili.

Zastupnik HDZ-a Vladimir Kurečić nužnim je ocijenio da se osim zaštite biološke raznolikosti, više poradi na znanstvenim istraživanjima. Bitnim smatra i da se zakon o GMO-u donese istodobno s ovim zakonom, kako, kaže, ni bi imali "vremensku rupu".

Zastupnik HSS-a Željko Ledinski rekao je kako HSS drži da se u zakonu mora jasno urediti opredijeljenost Hrvatske za razvoj ekopoljoprivrede i ekoturizma, pa i na zaštićenim područjima, da se gospodarski razvoj tih područja ne bi sprječavao, već poticao.

Zastupnica SDP-a Ingrid Antičević-Marinović upozorila je da bi zakonska odredba po kojoj strane pravne i fizičke osobe ne mogu biti vlasnici nekretnina u zaštićenim područjima, mogla u pravnu nesigurnost dovesti nasljednike (unuke i praunuke) osoba koje žive na otocima, a koji nemaju hrvatsko državljanstvo.

Njezin stranački kolega Josip Leko pozvao je Vladu da utvrdi dugoročnu strategiju razvitka države, koja bi trebala očuvati hrvatske komparativne prednosti pred državama EU - čistu i zdravu zemlju i vodu.

Primjedbu na zakon iznio je zastupnik SDP-a Marin Jurjević, ustvrdivši da Vlada želi Splitu oduzeti Park prirode Marjan i dati ga na upravljanje Splitsko-dalmatinskoj županiji, čime se, kako drži, odstupa od proklamiranih načela o odlučivanju lokalnih jedinica za pitanja koja se odnose na njihovu sredinu.

"Ništa kontra Splita, Marjan vam nitko ne može oduzeti", odgovorio je na tu primjedbu predsjedavajući, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

(Hina) xtr ysp

Pročitajte više