Sabor završio popodnevni dio zasjedanja raspravom o zakonu o hrani

SABORSKI zastupnici popodnevni dio zasjedanja završili su raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o hrani kojim se, među ostalim, uređuju pitanja zdravstvene i higijenske ispravnosti hrane, njezina kakvoća, zaštita oznaka podrijetla hrane, obveze subjekata u poslovanju s hranom, odnosno usklađuje s europskim zakonodavstvom.

U raspravi o tom zakonskom prijedlogu većina zastupnika se negativno odredila po pitanju genetski modificirane hrane (GMO).

Govoreći u ime Kluba zastupnika HSS-a Marijana Petir istaknula je da je Hrvatska zemlja bez GMO-a i da takva treba i ostati. Zauzela se za zaštitu prava potrošača da znaju što kupuju i konzumiraju.

Najavila je da će HSS podržati donošenje zakona te pozvala građane da ne kupuju genetski modificiranu hranu. Izaberimo hrvatsko, jedimo prirodno, poruka je HSS-a, kazala je Petir.

Vesna Škare-Ožbolt (Klub DC-a) istaknula je da Hrvatska kao turistička zemlja mora nužno donijeti zakon o hrani, no da je predloženi tekst kompromis između nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i Ministarstva zdravstva. Stoga DC traži reviziju zakona, jer smatra da bi donošenje tog zakona u predloženom obliku izazvalo više štete, nego donijelo koristi, pa će glasovati protiv njega.

Drago Krpina (Klub HDZ-a) usprotivio se donošenju zakona po hitnom postupku ocijenivši da za to ne postoje valjani argumenti, jer Vlada nije "žurila s njegovom izradom, već je s time čekala tri godine". Nadalje, Krpina je rekao kako je tvrdnja da se to traži zbog Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU također neodrživa, jer on još nije stupio na snagu. Od zakona se očekivala viša razina jamstva da ćemo jesti zdraviju hranu i postrožiti uvjete za uvoz hrane u Hrvatsku i time zaštitit domaću proizvodnju, koja, iako kvalitetnija, zbog smanjenih poticaja nije dostatno konkurentna, rekao je Krpina. Smatra da bi Agencija za hranu trebala biti odgovorna Hrvatskom saboru, a ne Vladi.

Zatražio je da se zakon o hrani ne donosi po hitnom postupku, nego da se raspravi i donese u redovitoj proceduri.

Branko Tušek (Klub SDP-a) najavio je da će podržati taj zakonski prijedlog kojim se omogućava viša kvaliteta i zdravstvena ispravnost hrane i uspostavlja pravni okvir za propise EU.

Marko Baričević (Klub HSLS-a) smatra da Hrvatska treba biti "europski vrt" u kojem će se proizvoditi konvencionalna hrana. U vezi s GMO smatra da smo previše indoktrinirani pritiscima za i protiv, no da treba vidjeti kakve stvarne i dugoročne posljedice konzumiranja takve hrane mogu biti.

Po mišljenju Dorice Nikolić (HSLS) zakon o hrani bi trebalo predlagati Ministarstvo zdravstva, ocijenivši kako je predloženi tekst problematičan u gotovo svim člancima, pa se stoga ne smije dopustiti njegovo donošenje po hitnom postupku, jer ga nije moguće popraviti amandmanima.

Dario Vukić (HDZ) ukazao je na potrebu uvođenja diferencirane stope PDV-a na poljoprivredne proizvode kako bi hrvatski poljoprivredni proizvođači bili konkurentniji inozemnima.

Sabor s radom nastavlja sutra glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnog reda.

Pročitajte više