Sabor završio rad raspravom klubova zastupnika o najmu stanova

Raspravom klubova zastupnika o prijedlogu izmjena Zakona o najmu stanova Sabor je završio današnje zasjedanje.

Prijedlog Zakona o najmu stanova naišao je na kritike oporbenih stranka i stranaka vladajuće koalicije koje su upozorile na niz nedorečenosti i mogućnost otvaranja novih sukoba interesa.

Složili su se da zaštićenim najmoprimcima treba omogućiti otkup stanova kako ne bi bili zakinuti u svojim pravima, te su zatražili do drugog čitanja podrobnije podatke i doradu zakonskog prijedloga.

Ljubica Lalić, u ime Kluba zastupnika HSS-a, podržala je zakonski prijedlog istaknuvši da je vlasništvo nepovredivo i da vlasnicima treba vratiti njihove stanove.

No, upozorava Lalić, treba zaštititi i najmoprimce i ponuditi rješenja kojima bi se riješilo njihovo stambeno pitanje.

HSS rješenje vidi u društveno poticanoj stanogradnji koja se financira iz državnog proračuna i proračuna lokalne uprave i samouprave.

Damir Kajin (Klub IDS-a) smatra da se tim prijedlogom legalizira nepravda te da zaštićeni najmoprimci moraju dobiti pravo na otkup stanova.

Vladino subvencioniranje kupnje stanova u iznosu od 175 eura po četvornom metru ocijenio je ciničnim jer ni u jednom hrvatskom gradu četvorni metar ne stoji ispod 1000 do 1500 eura.

U ime Kluba zastupnika HDZ-a Marina Matulović Dropulić zatražila je stavljanje moratorija na sve parnične postupke oko pitanja stanarskog prava do izrade novog prijedloga kojim bi se omogućila pravednija rješenja za najmoprimce i vlasnike stanova.

Mato Arlović (Klub SDP-a) predložio je da se do drugog čitanja razmotri mogućnost otkupa stanova zaštićenih najmoprimaca uz naknadu bivšim vlasnicima.

Pročitajte više