Sabor završio rad raspravom o školskim udžbenicima

Hrvatski sabor poslijepodne je zasjedanje nastavio objedinjenom raspravom o izmjenama Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, te prijedlogu udžbeničkog standarda.

Većina parlamentarnih klubova podržala je mišljenje Odbora za obrazovanje da se rješenju zahtjeva za odobrenje udžbenika po predloženom standardu pristupi tek početkom iduće godine, a da udžbenike za narednu školsku godinu odobri ministar prosvjete.

Osim HSS-a i Libre koji podržavaju predloženi udžbenički standard, klubovi smatraju da problematiku udžbeničkog standarda treba doraditi, a danas su, kao i u prethodnoj raspravi, na taj prijedlog iznijeli brojne primjedbe.

Klubovi vladajuće koalicije podržali su izmjene Zakona o udžbenicima, ističući da će doprinijeti poboljšanju kvalitete udžbenika i školske nastave.

Marija Lugarić (SDP) drži da će izmjene Zakona pridonijeti većoj zastupljenosti stručnih predmeta u tekstu udžbenika, a posebno je pohvalila mogućnost da se u udžbenike uvrsti i prijevod iz stranih udžbenika.

I Klub Libre smatra da će navedene izmjene konačno uvesti reda u nastavni program. Zrinjka Glovacki Bernardi zauzela se za otvoreno tržište udžbenicima, te otvaranje mogućnosti za plasiranje domaćih udžbenika na strano tržište.

Oporbeni klubovi pak tvrde da je Vlada zakasnila sa standardizacijom udžbenika, te da ishitrenim zakonskim izmjenama, koje smatraju izuzetno lošima, želi prikriti propuste.

Želimir Janjić (HSLS) optužio je Ministarstvo prosvjete da je kašnjenjem u donošenju nužnih propisa uskratilo školstvo za kvalitetni instrumentarij donošenja udžbenika.

"Ako takav postupak odražava odnos vlasti prema školstvu onda i ne čudi da je to stanje loše", rekao je.

Klub HDZ-a ne podržava ni izmjene Zakona ni udžbenički standard jer, kaže Josip Sesar, ne daju jamstvo kvalitete udžbenika.

Takvom stavu pridružio se i Miroslav Rožić (HSP/HKDU), rekavši da su oba prijedloga nedorečena, nejasna i stručno upitna.

"Prihvaćanjem takvih prijedloga pokazali bi neodgovonost prema hrvatskoj mladeži i ionako loše aktualno stanje u školstvu još bi više zakomplicirali", dodao je.

Sabor sutra nastavlja zasjedanje raspravom o prijedlogu novoga zakona o sportu.

(Hina) tr dd

Pročitajte više