Saborski klubovi o zaštiti i spašavanju

STRANAČKI klubovi u Hrvatskom saboru podržali su danas Vladinu namjeru da osnuje Centar 112 za postupanje u nesrećama i katastrofama, ali i upozorili da je zakonski prijedlog, koji bi trebao omogućiti osnivanje takvog centra dobrim dijelom nedorečen, te da zahtjeva što skoriju izmjenu niza drugih zakona i donošenje podzakonskih akata.

Iako načelno podržavaju Vladin prijedlog, oporbeni klubovi zatražili su da se odustane od njegova hitnog donošenja, upozoravajući da bi nedorečenost prijedloga, uz hitnost postupka, mogla dovesti u pitanje provedivost zakona.

"HSP će podržati Vladin prijedlog, jer je bolje išta nego ništa, ali sustav zaštite i spašavanja neće funkcionirati ako se jasno ne utvrdi postupanje u pojedinim slučajevima i zapovjedni lanac", kazao je, u ime tog kluba, Pero Kovačević.

Upozorio je na nedostatak mjera pripravnosti, a predloženu odredbu koja govori o osnivanju kriznih stožera na području katastrofe ocijenio je nelogičnom, jer, kako je kazao, "ako imamo sustav, ne trebaju nam krizni stožeri".

Da je nejasno definiran zapovjedni lanac za slučajeve katastrofa smatra i SDP-ovac Šime Lučin, koji je upozorio da se područje katastrofe može brzo proširiti, zbog čega je, kaže, potrebno trenutačno djelovati.

"Nategnuto je rješenje po kojem će jedinice lokalne samouprave same procjenjivati kolika je opasnost od katastrofe na njihovu području", ocijenio je Lučin, naglašavajući da bi u kriznim situacijama moralo biti potpuno jasno tko mora reagirati i tko je nadležan za organizaciju zaštite i spašavanja.

Upozorio je i na potrebu intenzivnog doškolovavanja pripadnika MORH-a i MUP-a koji će raditi u Centru 112, budući da je riječ o sofisticiranoj opremi, s kojom se ranije nisu susretali.

Valter Drandić (IDS) upozorio je da gradovi i općine ne bi smjeli doći u situaciju da ne mogu financirati vatrogasnu djelatnost.

HDZ-ovac Zvonimir Puljić uvjeren je pak da će novi zakon osigurati znatno efikasniji sustav zaštite i spašavanja, a posebno je pohvalio predloženo uvođenje obveze telekomunikacijskim operatorima da lociraju pozive u pomoć.

Tako će se, uvjeren je Puljić, izbjeći situacije poput one u kojoj je, prošloga ljeta, turistkinja zvala u pomoć kad su, u oluji, s jedrilice u kojoj se nalazila ispala dvojica muškaraca, no nije znala reći gdje se nalazi pa je služba za spašavanje imala problema u lociranju jedrilice.

Sjednica je nastavljena pojedinačnim izjašnjavanjem zastupnika.

Pročitajte više