Saborski odbor: POA nije prekršila zakon, ne treba smijeniti Podbevšeka

U SLUČAJU ispitivanja novinarke Helene Puljiz Protuobavještajna agencija nije prekršila zakon, zaključio je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na zasjedanju održanom u ponedjeljak. Takvu je odluku izglasali članovi Odbora iz redova HDZ-a, kojih je u Odboru više od oporbenjaka, javlja Media Servis.

Oporbeni članovi Odbora na sjednici su tvrdili kako je POA u višesatnom ispitivanju Helene Puljiz prekršila zakon, ali brojnost HDZ-ovaca u Odboru bila je presudna.

Odbor je u ponedjeljak razmotrio izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o slučaju Puljiz i donio zaključak da u tom slučaju nije bilo nezakonitog postupanja agenata Protuobavještajne agencije (POA) i da nema razloga za razrješenje ravnatelja te Agencije što je zatražio predsjednik Stjepan Mesić.

U zaključcima Odbora stoji da agenti POA-e novinarku Helenu Puljiz na obavijesni razgovor nisu pozvali zbog sumnje da je ugrozila nacionalnu sigurnost nego "kao osobu za koju postoje saznanja da raspolaže podacima o tome".

Navodi se i da POA prema Heleni Puljiz nije primijenila mjere tajnog prikupljanja podataka , te da agenti POA-e tijekom razgovora nisu pokušali ucjenjivati novinarku niti ju privoliti na suradnju.

Odbor je utvrdio i da POA nije pokušala prikupljati podatke o aktivnostima Ureda predsjednika RH niti o aktivnostima samoga predsjednika Stjepana Mesića.

Navodi se da su u ovom slučaju utvrđeni propusti djelatnika POA-e, ali da ti propusti nisu utjecali na zakonitost postupanja prema Heleni Puljiz.

Odbor je ravnatelju POA-e dao nalog da otkloni utvrđene propuste te zaključio kako je nedvojbeno da ne postoje razlozi za njegovu smjenu, stoji u zaključcima u kojima se navodi da su ti razlozi propisani Zakonom o sigurnosnim službama.

Odbor je izrazio žaljenje što predsjednik Mesić nije iskoristio zakonsku mogućnost i zatražio mišljenje Odbora o svom prijedlogu razrješenja ravnatelja POA-e što je navodi se, bila praksa do sada.

U posljednjem zaključku izražava se žaljenje prema Heleni Puljiz "što je obavijesni razgovor doživjela kao nelagodu".

Na molbu novinara da pojasni koje su konkretne propuste počinili djelatnici POA-e predsjednik Odbora Ivan Jarnjak je kazao kako o tomu ne može govoriti jer izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost nosi oznaku tajnosti koju može skinuti jedino Vijeće. Kazao je, ipak, kako u izvješću stoji da propusti nisu u nepridržavanju Pravilnika o postupanju POA-e nego u metodologiji.

Na pitanje ima li Odbor saznanja o nekim drugim slučajevima obavijesnih razgovora s novinarima, Jarnjak je odgovorio kako je slučaj Helene Puljiz jedina takva predstavka koju je Odbor do sada zaprimio

Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost Odboru je dostavio izvješće nakon što je to Odbor zatražio sa sjednice 16. studenoga. Na toj sjednici Odbor je raspravljao o izvješću Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi. U tom izvješću uz ostalo stoji da Vijeće nije moglo sa sigurnošću utvrditi je li tijekom saslušanja POA prekršila prava novinarke te je Odbor zaključio da nadzor provede treća institucija - Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, što je i učinio.

Inače samo Vijeće za nacionalnu sigurnost čine predsjednici RH i Vlade, ministri pravosuđa, obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost i načelnik Glavnog stožera, a Ured je njegovo operativno tijelo.

Na čelu mu je predstojnik Ladislav Pivčević koji je izradio Izvješće o kojemu je danas raspravljao Odbor za nacionalnu sigurnost i donio zaključke.

Premijer Ivo Sanader danas je izjavio kako mu nisu jasni razlozi zbog kojih je predsjednik Mesić odbio poziv da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost tim više što su, podsjetio je, četiri dosadašnja slučaja - dva imenovanja, dva razriješenja u tajnim službama, suglasno zatražili mišljenje saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Sanader je predložio i da se s izvješća Ureda Vijeća skine oznaka tajnosti.

Predsjednik Mesić je 25. studenoga supotpisao rješenje o razrješenju ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka i uputio ga na supotpis premijeru Sanaderu. Mesić je to rješenje supotpisao nezadovoljan postupcima POA-e u načinu prikupljanja podataka od novinarke Helene Puljiz.

Pročitajte više