Saborski odbor podržao Nacionalni program za pridruživanje EU

SABORSKI Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav podržao je danas Nacionalni program za pridruživanje EU, a riječ je o dokumentu kojim bi Hrvatska 2003. mogla promijeniti status i u pogledu pridruživanja EU izdvojiti se iz kruga zemalja zapadnog Balkana, istaknuo je predsjednik Odbora Mato Arlović (SDP).

O Nacionalnom programu se raspravljalo na zajedničkoj sjednici s članovima Odbora za zakonodavstvo, a zbog nedostatka kvoruma o prijedlogu programa će se glasovati sutra.

Arlović (SDP) je istaknuo da Hrvatska ima veliku šansu da se izdvoji iz tzv. regionalnog pristupa EU, a da bi to postigla potrebno je da do kraja veljače 2003. podnese zahtjev za kandidaturu.

Član Odbora Miroslav Rožić (HSP) istaknuo je u raspravi da po anketama 80 posto hrvatskih građana želi u EU, ali da od toga 78 posto ne zna koje to obveze podrazumijeva. Rožić tu ´neinformiranost građana o Uniji´ smatra propustom Ministarstva za europske integracije.

Istaknuo je da se građanima pogrešno predstavlja da će ulazak u EU riješiti sve probleme, mada će ulazak u EU tek biti mogućnost da se živi drugačije i bolje.

HSP drži da Nacionalni program o pridruživanju EU ne bi trebao biti toliko podređen Sprazumu o stabilizaciji i pridruživanju, te drže da Hrvatska servilno ispunjava i uvjete koje EU i ne traži od nje.

HSS-ov član Odbora Luka Trconić napomenuo je da bi Nacionalni program trebao biti u funkciji cjelovitog razvoja i njezinih ciljeva u budućnosti. Trconić smatra da Hrvatska ispunjava ključne uvjete za kandidaturu u EU, te da može u veljači podnijeti zahtjev.

Član Odbora Ivo Škrabalo (Libra) naglasio je da bi državna uprava trebala pripremiti stručni kadar za ´eurokraciju´, jer je pred državnom upravom veliki posao oko kandidature i usklađivanja zakonodavstva RH s Unijom.

Sabor će o Nacionalnom programu za pridruživanje EU raspravljati na sutrašnjoj izvanrednoj sjednici.

Pročitajte više