Saborski odbor za financije prihvatio izvješće o reviziji pretvorbe i privatizacije

Saborski Odbor za financije i državni proračun prihvatio je danas završno Izvješće Državnog ureda za reviziju, u kojem je zaključeno da pretvorbom i privatizacijom nisu ostvareni zakonom predviđeni ciljevi.

Državni revizori obavili su reviziju pretvorbe i privatizacije u 1556 trgovačkih društava, a budući da su provjeravali i poslovanje tvrtki koje je sanirala država, kao i novoosnovanih tvrtki čiji su vlasnici povezani s privatiziranim tvrtkama, u ukupno sedam dosadašnjih izvješća obradili su čak 3537 tvrtki.

U Izvješću se navodi da je ciljeve navedene u pretvorbenim i privatizacijskim elaboratima do revizije ostvarila samo 241 tvrtka, dakle samo 15,5 posto njih, a 319 privatiziranih tvrtki ciljeve je ostvarilo djelomično.

U izvješću se upozorava i na znatno smanjenje broja zaposlenih u procesu pretvorbe. Naime, na početku tog procesa u revidiranim je tvrtkama bilo 635.000 zaposlenih, a u trenutku revizije ostalo ih je samo 248.000.

Mato Crkvenac (SDP) revizorima je zamjerio što u izvješću nisu priložili i analizu uzroka neuspjeha pretvorbe i privatizacije, iako su analizirali gotovo 90 posto privatizacijskih procesa.

"Vi kao da iz svemira, hladno sa distance gledate što se događalo a javnost želi i ima pravo znati zašto privatizacija nije uspjela i tko je za to kriv", rekao je Crkvenac, koji za neuspjeh pretvorbe i privatizacije djelomično krivi i Sabor, koji je, kaže, omogućio da privatizacija bude pogrešna i nepoštena.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više