Saborski odbori podržali prijedlog o uvođenju evidencijskih markica za brašno

Saborski odbori podržali su danas Vladin zakonski prijedlog da se uvedu evidencijske markice za brašno i tako uredi njegovo tržište.

HSS-ovci, čiji je Klub izradio sličan prijedlog zakona, koji međutim nije dobio dovoljno glasova, ocijenili su da je trebalo otići i korak dalje, odnosno, kako kaže Ivan Kolar, "označiti i svaku štrucu kruha".

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković najavio je da se radi i na projektu uređenja sivog tržišta mesa.

Iako je u konačnici dobio većinu glasova, Vladin prijedlog da se sjedište Agencije za hranu preseli iz Zagreba u Osijek, podijelio je vanjske, ali i članove Odbora za poljoprivredu. Dio ih se, naime, priklonio Vladinu tumačenju da bi se tako pokazao značaj Osijeka i njegove šire regije u proizvodnji hrane, dok dio nije siguran da bi taj potez bio dobar s obzirom na to da su sve druge za rad Agencije važne institucije u Zagrebu.

S obzirom da je to politička odluka, stvar se može riješiti tako da se dio Ministarstva, npr. Uprava za ratarstvo, preseli u Osijek i tako pokaže odnos prema tom dijelu Hrvatske, predložio je Ivo Lonačar (HPSS).

Zeleno svjetlo na saborskim je odborima dobio i prijedlog da se izmjeni Zakon o pravima hrvatskih branitelja i tako obustavi postupak prevođenja, odnosno revizije ranije utvrđenih prava.

Odbori, međutim, nisu podržali niz oporbenih prijedloga, među kojima i SDP-ov prijedlog da se kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak osiguraju porezne olakšice za nabavku računalne opreme.

(Hina) xum yjn

Pročitajte više