SAD će pojačati kopnenu vojsku za 30.000 vojnika

AMERIČKA kopnena vojska bit će ojačana za 30.000 aktivnih vojnika kako bi mogla odgovoriti na zadaće u Iraku i Afganistanu i borbi protiv terorizma diljem svijeta.

Načelnik stožera američke kopnene vojske general Peter Schoomaker rekao je u srijedu na saslušanju pred senatskim Odborom za oružane snage kako je privremeno povećanje već odobrio ministar obrane Donald Rumsfeld, koji je do sada tvrdio kako SAD ima dovoljno vojnika da odgovori na sve potrebe.

Povećanje, koje će potrajati četiri godine, trebalo bi također omogućiti ostvarenje planova reorganizacije kopnene vojske koja će zadržati sadašnjih deset aktivnih divizija, ali povećati broj brigada s 33 na 48 stvarajući pokretnije snage koje se mogu lakše raspoređivati.

Očekuje se da će povećanje biti ostvareno novčanim i drugim poticajima vojnicima da ne odlaze iz vojske nakon isteka ugovora te zabranom njezinog napuštanja.

Veliki broj vojnika koje SAD drže u Iraku, oko 130.000, veliki je teret za američku vojsku također zauzetu i u Afganistanu, Južnoj Koreji i u mirovnim misijama na Balkanu.

Unatoč velikim okupacijskim snagama koje drži u Iraku Pentagon je već najavio novu ofenzivu na ostatke talibana i pripadnika al Qaede u Afganistanu.

Schoomaker je rekao kako je Rumsfeld iskoristio svoje ovlasti predviđene za ratno vrijeme kako bi išao preko broja od 482.000 vojnika kopnene vojske koji je odobrio američki Kongres. Kopnena vojska već sada ima oko 11.000 vojnika iznad toga broja.

Pročitajte više