SAD dao ultimatum Sudanu

AMERIKA je rekla da očekuje od Sudana pridržavanje obaveze na koju je pristao kad je rekao da će u Darfur primiti dodatne UN-ove vojnike, jer će inače jednostrano povući nove sankcije protiv te zemlje.

Američki zamjenik ministrice vanjskih poslova, John Negroponte, rekao je da Sudanu istječe vrijeme u kojem se mora pokoriti dogovoru na koji je pristao i optužuje predsjednika Omara al-Bashira da pregovorima oko primanja 3000 UN-ovih vojnika postavlja zapreke.

UN je pristao dopustiti UN-u provođenje druge faze trofaznog plana dogovorenog prije pola godine, po kojem će u Darfur biti raspoređeno 3000 UN-ovih vojnika, zajedno s helikopterima, zrakoplovima i logistikom. To bi trebalo pomoći vojnicima Afričke unije koji u Darfuru ne uspijevaju zaustaviti nasilje. No, čak i kad bi sve prošlo bez problema, provođenje tog plana trebalo bi trajati do listopada, a uz daljnje protivljenje sudanske vlade, stvar bi se dodatno zakomplicirala.

George Bush je nedavno dao listu sankcija koje SAD namjerava nametnuti Sudanu ako nastavi s ovakvim ponašanjem, koja uključuje zamrzavanje sudanskog novca tamo gdje State Department ima ovlasti i uspostavljenje zone zabrane leta iznad Darfura.

Ovo je zapravo novi ultimatum SAD-a Sudanu, ali Sudan dosad nije pokazao pretjeranu zabrinutost oko američkih prijetnji.

"Meni se čini da ti pregovori uvijek znaju biti naporni i da znaju ostavljati mnoga pitanja neriješena, tako da se nikad ne zna hoće li se dogovori provesti", rekao je Negroponte, koji sumnja da će se Bashir pokoriti zahtjevima.

Bush je odlučio glavnom tajniku UN-a dati malo vremena da pokuša Bashira nagovoriti, ali je i napomenuo da će u roku od nekoliko tjedana, ako Sudan nastavi s ovakvim ponašanjem, jednostrano povući sankcije.

Najnoviji međunarodni vid pritiska na Sudan, osim SAD-ovih najava za sankcije, je inicijativa američkih glumaca za bojkotiranjem Olimpijskih igara u Pekingu, kojom se pokušava navesti Kinu da prestane tako odlučno podupirati sudanski režim.

J.D.

Pročitajte više