SAD i NATO upozoravaju Rusiju zbog situacije na Krimu: "Ovo nema opravdanja"

Foto: EPA

SJEDINJENE Države i NATO upozorili su danas Rusiju nakon što je otvorila vatru i zaplijenila ukrajinske brodove i posadu u Kerčkim vratima, pozivajući da se oni hitno oslobode i naglasivši da za ruske akcije nema opravdanja, javile su agencije.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley upozorila je Rusiju da je njezina zapljena triju ukrajinskih brodova kršenje suvereniteta ukrajinskog teritorija i "arogantan čin koji međunarodna zajednica mora osuditi".

"Kao što je više puta rekao predsjednik moje zemlje, SAD se zalaže za normalne odnose s Rusijom. Ali ilegalne akcije poput ovih čine to nemogućim", naglasila je američka diplomatkinja, pozivajući Rusiju da oslobodi brodove i posadu.

NATO je također pozvao Rusiju da oslobodi brodove i posadu, naglašavajući da nema opravdanja za akcije koje je izvela Moskva.

"Ozbiljna situacija"

"Ono što smo vidjeli jučer je vrlo ozbiljno", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. "Svi saveznici izrazili su punu potporu ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu", dodao je.

"Nema opravdanja za korištenje vojne sile protiv ukrajinskih brodova i posade stoga pozivamo Rusiju da odmah oslobodi ukrajinske pomorce i brodove koje je jučer zaplijenila", naglasio je Stoltenberg.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da će izvanredno stanje u zemlji o kojem je donio odluku stupiti na snagu u srijedu, ali je naglasio da njegova uredba ne uključuje restrikcije građanskih prava niti odgodu izbora zakazanih za sljedeću godinu.

U televizijskom obraćanju ponudio je parlamentu da se izvanredno stanje uvede na trideset dana, umjesto na 60, koliko je ranije najavilo njegovo Vijeće za sigurnost.

"Ispunio sam svoju ustavnu dužnost i prije nekoliko sati uredbom sam uveo izvanredno stanje u Ukrajini od 9 sati ujutro 28. studenoga", kazao je.

Izvanredno stanje

Porošenko je ranije u ponedjeljak potpisao uredbu o uvođenju izvanrednog stanja, ali da bi stupila na snagu, treba je potvrditi parlament.

Porošenko je odluku o izvanrednom stanju donio dan nakon što je Rusija pucala i zaplijenila tri ukrajinska vojna broda i njihove posade u vodama oko spornog poluotoka Krima, izazvavši veliku porast napetosti između dviju strana čiji su odnosi ionako ozbiljno narušeni nakon ruske aneksije Krima 2014. i neskrivene potpore Moskve proruskim separatistima na istoku Ukrajine, prenose agencije.

Ukrajina je u ponedjeljak kao odgovor na akciju Rusije stavila vojsku u stanje pripravnosti.

I Moskva i Kijev zatražili su nakon incidenta hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti.

Pročitajte više