SAD najavljuje prijedlog nove UN-ove rezolucije; Blair traži isto

BIJELA KUĆA kuća objavila je kako bi još ovoga tjedna mogla predložiti novu rezoluciju koja bi pozvala na razoružanje Iraka..

´Administracija nastavlja razmatrati sa svojim saveznicima drugu rezoluciju. To bi se moglo dogoditi već ovoga tjedna. Moglo bi biti i idućeg tjedna. Tajming će biti određen kao rezultat razgovora koji su u tijeku između naše vlade i saveznika´, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

Prema njegovim riječima, rezolucija će biti ´relativno jednostavna´ i ´ne preduga´.

Sjedinjene Države vrše pritisak za poduzimanje vojne akcije protiv Iraka ako se on ne pokori zahtjevu Ujedinjenih naroda da preda zabranjeno oružje.

I britanski premijer Tony Blair rekao je u utorak kako i dalje traži donošenje nove rezolucije UN-a prije nego li se pokrene bilo kakva vojna akcija protiv Iraka te da nikakva konačna odluka da se djeluje protiv Iraka nije donesena.

´I dalje vjerujem da trebamo imati drugu rezoluciju´, rekao je Blair tijekom tiskovne konferencije u Downing Streetu. No odbio je komentirati vrijeme kada bi ta rezolucija, koja bi otvorila put vojnoj akciji, mogla biti donesena i kakvog bi bila sadržaja.

Pročitajte više