SAD ne želi javno reći da Rusi stoje iza hakerskih napada na njihove tajne službe - evo zašto

Foto: Foto: Sjedište NSA u Fort Meade;Trevor Paglen/Public domain, 123rf

NEDAVNO hakiranje Demokratskog nacionalnog odbora Demokratske stranke i posljednji upad i objava špijunskih alata elitne jedinica NSA zabrinula je najviše dužnosnike SAD-a. Nacionalna sigurnosna agencija neće potvrditi da iza napada stoje Rusi, iako je jedan visoki američki dužnosnik rekao kako postoji sumnja da Moskva stoji iza svega.

Bivši zaposlenik NSA i svjetski poznati zviždač Edward Snowden na Twitteru je napisao kako doka kojim bi se moglo javno pripisati odgovornost za napada na Demokratski nacionalni odbor sigurno postoji u NSA. Ako Snowden govori istinu,  alat poznat kao XKeyscore mogao bi pronaći krivce za najnovije napade, piše Business Insider.

Međutim, zaposlenik think tanka New America i koautor knjige "Ghost Fleet" Peter Singer tvrdi da bi upiranjem prsta u Ruse bio mnogo veći rizik za buduće operacije.

Ukoliko NSA posjeduje tajna računala koja ne poduzimaju ništa te samo promatraju kako ruski hakeri obavljaju posao, onda je vjerojatno da to ne žele javno objaviti.

"Ne mogu vam pokazati svoje domaće zadaće, jer bi to značilo da odustajem od obavještajnog zlatnog rudnika", objasnio je Singer situaciju.

To ipak ne znači da Rusija nije uključena u nedavne hakerske napade. Tvrtka CrowdStrike, koja se bavi cyber sigurnošću, pronašla je dvije različite ruske hakerske grupe unutar servera DNC-a. Pojedini djelatnici vjeruju da Moskva stoji iz a grupa Shadow Brokers, koji tvrde da su hakirali Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA).Kako bilo, izgleda da detaljni izvještaj poput onog koji je objavio američki predsjednik John Kennedy 1962. godine, kako bi dokazao da su nuklearni projektili bili na Kubi, vjerojatno nećemo vidjeti.

Stručnjaci su oprezni kod imenovanja krivaca

"Predsjednik Kennedy održao je slavnu press konferenciju na kojoj je pokazao špijunske fotografije aviona U-2 što je odalo veće tajne SAD-a, ali je isto tako dokazalo svijetu da, ustvari, postoje rakete na Kubi", rekao je Cris Thomas iz Tenable Network Securityja, bivši haker u legendarnom L0phtu za BI.

Mnogi računalni stručnjaci skeptični su prema adresiranju ovakvih hakerskih napada, budući isti mogu dolaziti od prethodno hakiranih računala i preko raznih servera. Baš zbog toga je moguće da se krivnja pogrešno usmjeri.

Skupljanje definitivnih dokaza jako je teško, a ako je i moguće, oni su teško razumljivi prosječnim osobama izvan svijeta stručnjaka za cyber sigurnost.

"Što je uvjerljivo kada malo ljudi razumije temu? Najuvjerljivje stvari mogu biti one koje su najviše tehničke prirode", zaključio je Singer.

Pročitajte više