SAD obilježavaju treću obljetnicu 11. rujna

TREĆU obljetnicu terorističkih napada 11. rujna 2001. Sjedinjene Države dočekuju s nesmanjenim strahom od novog napada, istodobno duboko obilježene ratom u Iraku, za koji predsjednik Bush tvrdi da je dio borbe protiv terorizma.

Amerikanci će danas obilježiti 11. rujna, dan napada na New York i Washington u kojemu je poginulo 3.000 ljudi, s osjećajem da se zemlja više nikada neće vratiti u doba kada su osjećali sigurni i neranjivi.

Diljem Sjedinjenih Država počast poginulima bit će odana minutom šutnje točno u osam sati i 46 minuta, trenutku u kojem je jedan od četiri zrakoplova kojega su oteli teroristi al Qaide udario u prvi od tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

U protekle tri godine Sjedinjene Države su uspjele uhititi ili ubiti mnoge ključne članove al Qaide i s njom povezanih terorističkih skupina, vodile rat u Afganistanu i Iraku u ime borbe protiv terorizma, ali su teroristi i dalje prijetnja broj jedan američkoj sigurnosti.

Sigurnosne mjere bez presedana, poduzete tijekom ljeta prilikom održavanja nacionalnih konvencija Demokratske i Republikanske stranke zbog opasnosti od napada, svjedoče da je rat protiv terorizma za Ameriku još daleko od završetka.

Skoro četiri od 10 Amerikanaca strahuju da bi se napadi mogli ponoviti, utvrdilo je istraživanje javnoga mišljenja američke novinske agencije Associated Press (AP), a 98 posto njih i danas se sjeća što su radili u trenutku napada na Svjetski trgovački centar i Pentagon.

Kao i prethodne dvije, i ove se godine uoči obljetnice 11. rujna oglasila al Qaida, pokazujući da je aktivna. Zamjenik Osame bin Ladena, Ayman Al-Zawahri, u četvrtak je na video snimci ustvrdio kako su SAD na rubu poraza u Iraku i Afganistanu.

Kontroverzni rat u Iraku, kojega je predsjednik George W. Bush pokrenuo u okviru borbe protiv terorizma, već je neko vrijeme u središtu pozornosti američke i međunarodne javnosti, na meti kritika po kojima on pokazuje sve opasnosti Bushove doktrine preventivnog napada za koji vjeruje da će najbolje zaštiti Ameriku.

Američko povjerenstvo za istragu napada 11. rujna objavilo je u svojim zaključcima kako nije moglo otkriti dokaze suradnje između razvlaštene iračke vlade i al Qaide, otklanjajući tako Bushovo opravdanje.

Najnovije istraživanje Sveučilišta Maryland pokazalo je da većina u 30 zemalja svijeta od ukupno 35 ispitanih zemalja ne podržava Bushovu unilateralnu vanjsku politiku. Drugo istraživanje, German Marshall Funda, ukazalo je na podjele između demokrata i republikanaca u Americi, s demokratima koji kao i Europljani u 10 europskih zemalja traže potporu međunarodnih institucija SAD-u prije kretanja u rat i republikancima koji smatraju da ona nije potrebna te da se takav potez može povući unilateralno.

Bush, koji je borbu protiv terorizma učinio središtem svoje predizborne kampanje za reizbor 2. studenoga, drži kako se rat protiv terorizma može dobiti dvostrukom strategijom, napadom na neprijatelja u inozemstvu i širenjem demokracije na Bliskom istoku kako bi se porazile ideologije mržnje i tiranije.

Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da Bush, u odnosu na svog demokratskog izazivača Johna Kerryja, vodi od 7 do 11 posto te da mu Amerikanci prednost posebice daju u borbi protiv terorizma.

Promjene nakon napada 11. rujna 2001. prodrle su duboko u način života zemlje koja neprekidno živi s povećanim stupnjem pripravnosti za na moguće terorističke napade.

Jačajući sigurnost nakon napada, SAD su formirale novo ministarstvo domovinske sigurnosti i upravo rade na reformi obavještajnih službi koje su zakazale u otkrivanju terorističke zavjere. Mjere sigurnosti na aerodromima, gdje se putnici temeljito pretražuju, otežale su život Amerikancima, ali i letenje učinile sigurnijim. Elektronskim kontrolama viza na granicama želi se spriječiti ulazak u zemlju sumnjivih osoba, ali ona time istodobno postaje zatvorenija nego prije.

No, i nakon svih reorganizacija i desetina milijardi dolara potrošenih na obranu od terorizma, Amerikanci ne mogu reći da su sigurni.

Kako se obljetnica napada 11. rujna približavala, američke vlasti su usmjerile pozornost na opasnost od napada terorista koji žele omesti predsjedničke izbore. Ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge upozorio je, međutim, u četvrtak da će povećana opasnost od napada potrajati i nakon izbora, sve do predsjedničke inauguracije, predviđene za 20. siječnja iduće godine.

"Mislim da je praktički nemoguće da se zemlja ikada vrati nazad, u lagodno shvaćanje koje je možda postojalo 10. rujna da smo imuni od napada kojih smo bili svjedocima u drugim dijelovima svijeta", ocijenio je Ridge u četvrtak u interviewu za AP.


Pročitajte više