SAD optužio dvojicu Jemenaca za napad na ratni brod Cole

SJEDINJENE DRŽAVE su u četvrtak optužile dvojicu Jemenaca, kao pripadnike al Qaide, za sudjelovanje u bombaškom napadu na američki ratni brod USS Cole u listopadu 2000. godine pri čemu je poginulo 17 mornara.

Jamal Ahmed Mohammed Ali al-Badawi i Fahd Al-Quso formalno su optuženi u pedeset točaka za terorističke aktivnosti uključujući ubojstvo američkih državljana i američkih vojnika. Za ove optužbe u slučaju osude moguća je smrtna kazna.

Oba Jemenca su trenutno na slobodi nakon što su prošloga mjeseca uspjeli, zajedno s još osam osumnjičenih, pobjeći iz zatvora u Jemenu.

Američki državni odvjetnik John Ashcroft je objavljući optužnice rekao na konferenciji za novinare da su ta dvojica obučavani u al Qaidinim logorima u Afganistanu i zavjetovali se napadati Amerikance kad god i gdje god, posebice na Arapskom poluotoku.

Napadači na američki brod su u čamcu napunjenom s 250 kg snažnog eksploziva udarili u razarač USS Cole dok je uzimao gorivo u luci Aden. U napadu je poginulo 17 američkih mornara, a ranjeno njih 40.

Optužnica tvrdi da je al-Badawi pomagao logistiku napada, među ostalim nabavio čamac za napad i osigurao kuću za teroriste.

Al-Quso je optužen za pomaganje zavjere i, među ostalim, da je namjeravao snimiti napad iz stana u Adenu.

Al-Badawi je također optužen za planiranje napada na drugi američki ratni brod USS The Sullivans u siječnju 2000. godine u Adenu, koji nije uspio jer je čamac pretovaren eksplozivom potonuo.

Pročitajte više