SAD pozdravlja predaju Čermaka i Markača, ostaje Gotovina

AMERIČKI veleposlanik za ratne zločine PierreRichard Prosper pozdravio je u ponedjeljak dobrovoljnu predaju hrvatskih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka Haškom sudu, ali i rekao da Hrvatska još treba riješiti pitanje odbjeglog optuženika Ante Gotovine.

"Ovo je važan korak i mi doista pozdravljamo ovu predaju i to je prema našem mišljenju patriotski korak", rekao je za Hinu Prosper.

Dodao je da Sjedinjene Države smatraju da je to "vrlo pozitivno" te da bi željele takvo što vidjeti i u drugim dijelovima regije.

Umirovljeni hrvatski generali Mladen Markač i Ivan Čermak predali su se prošloga tjedna Haškom sudu, koji ih je optužio za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene tijekom i nakon operacije Oluja 1995.

Prosper je, međutim, naglasio da Hrvatska još mora riješiti pitanje odbjeglog generala Ante Gotovine, kojega Haški sud tereti za ratne zločine.

Na pitanje je li izručenje Gotovine preduvjet za ulazak Hrvatske u EU i NATO, Prosper je odgovorio: "Kada dođe vrijeme da se donese odluka glede ulaska Hrvatske u Europu i NATO jedno od pitanje će biti i što je s generalom Gotovinom".

On je kazao da je to pitanje koje će morati biti riješeno. "Vidjet ćemo što će oni koji donose odluke odlučiti, ali je činjenica da je ono tu," rekao je Prosper, dodajući kako vjeruje da će za Hrvatsku "svanuti novi dan kada se to jednom riješi".

Jedno od pitanja bilo je i hoće li Hrvatska imati željenu potporu SAD-a za brzi ulazak u NATO bez obzira na problem Gotovine.

"Do danas je ukupni napredak u suradnji (s Haškim sudom) dobar, ali imamo tu prepreku kojom se moramo pozabaviti na neki način," rekao je Prosper, imajući na umu slučaj Gotovina.

Govoreći o odnosima SAD-a i nove hrvatske Vlade, Prosper je kazao kako se osobno susreo s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom te spomenuo nedavni posjet ministra obrane Donalda Rumsfelda Zagrebu i kontakte na različim razinama.

"Stvari izgledaju dobro", rekao je i istaknuo da američka strana u tim razgovorima naglašava da želi "učvrstiti prijateljstvo" između Hrvatske i SAD-a, ali i da američki dužnosnici napominju kako je tu još uvijek pitanje Gotovine koje treba riješiti.

Prosper je u ponedjeljak govorio na skupu posvećenom Haškom sudu koji je priredio Glas Amerike.

Govoreći o izlaznoj strategiji Haškog suda koji bi do 2008. trebao završiti sva prvostupanjska suđenja i konačno nakon žalbenih procesa prestati s radom 2010. godine, Prosper je kazao da će završetak rada Suda ovisiti o tome hoće li se do tada pred Sudom naći Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina.

"Osobe poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića i generala Gotovine moraju shvatiti da ako ostanu na slobodi da će se morati donijeti odluka da se datum pomjeri naprijed," rekao je Prosper.

"Vjerujemo da ako ovi ključni optuženici odu u Den Haag da će biti stvoren novi ambijent koji će omogućiti suđenja na lokalnim sudovima, omogućiti ostvarenje izlazne strategije, omogućiti državama u regiji da zaista uđu u Europu, postanu članice Partnerstva za mir, postanu članice NATO-a," rekao je američki veleposlanik.

Prosper je također rekao da će za ostvarenje izlazne strategije Haškog suda biti potrebno da se Sud usredotoči na suđenje samo najodgovornijim najvišim dužnosnicima, da države u regiji surađuju sa Sudom i same progone optuženike na nižim razinama i da međunarodna zajednica pruži potporu Sudu i zemljama u regiji.

Ako se ne ispune ta tri uvjeta "izlazna strategija se neće ostvariti", kazao je on napominjući da je godina 2010. cilj, a ne čvrsto određen datum kada bi Sud morao završiti rad.

Sjedinjene Države trebaju do 31. ožujka odlučiti hoće li Srbiji i Crnoj Gori dati pomoć od 100 milijuna dolara koju uvjetuju suradnjom s Haškim sudom uključujući izručenje Ratka Mladića za kojega se vjeruje da se krije u Srbiji.

Prosper je rekao kako je Mladić odgovornost Beograda i da, ako je u Srbiji treba biti u stanju utvrditi gdje je, ako nije treba biti u stanju reći gdje je.

Pročitajte više