SAD pred teškim gubitkom kredibiliteta na Bliskom Istoku

GUBITAK kredibiliteta SAD-a u zemljama Bliskog istoka dosegao je alarmantan stupanj i mogao bi imati trajne negativne posljedice, ocijenjuju sa zabrinutošću američki stručnjaci.

Afera s mučenjem iračkih zatvorenika samo je pridonijela gubitku kredibiliteta Washingtona na Bliskom istoku, ističu stručnjaci te dodaju kako je pad američkog kredibiliteta uzrokovan i izraelsko-palestinskim sukobom.

"Za brojne ljude u regiji, ova afera samo dodatno opravdava sve kritke protiv SAD-a, i bitno pojačava snagu islamskih ekstremista, šijitskih ili sunitskih pobunjenika kao i anti-američkih medija i intelektualaca", ocjenjuje Anthony Cordesman, iz Centra za strateške i međunarodne studije.

U istraživanju objavljenom ovog tjedna taj poznati stručnjak za međunarodna pitanja oštro osuđuje američku administraciju zbog toga što nije sama u stanju shvatiti sve razmjere gubitka svog kredibiliteta.

"Visoki američki dužnosnici nisu svjesni činjenice da gotovo jedna trećina sunita i dvije trećina šijita podržavaju nasilje protiv koalicije i žele da koalicijske snage odmah odu iz Iraka", tvrdi Cordesman.

Američka administracija "ne shvaća koliko ih činjenica da se na njih gleda kao na nekoga tko se priklonio izraelskom premijeru Arielu Sharonu udaljava od Iračana i Arapa općenito. Oni ne prihvaćaju praktički potpuni neuspjeh američkih obavještajnih operacija" čiji je cilj bio razvijanje pozitivne slike SAD-a u muslimanskom i arapskom svijetu, dodaje američki stručnjak.

Istraživanje koje je u ožujku objavio institut za javno mišljenje Pew već je tada pokazivalo da veliki dio muslimanskog svijeta ne prihvaća američke argumente koji bi trebali opravdati rat u Iraku.

Prema tom ispitivanju, 46 posto ispitanika u Pakistanu, njih 66 posto u Maroku i 70 posto u Jordanu ocijenjuju "opravdanim" napade na Amerikance i druge pripadnike koalicijskih snaga u Iraku.

Američki predsjednik George W.Bush, državni tajnik Colin Powell i brojni drugi američki dužnosnici ispričali su se za incidente u zatvoru Abu Ghraib i obećali provođenje široke istrage kako bi se kaznili odgovorni.

Stručnjak za Bliski istok sveučilišta u Marylandu Shibley Telhami smatra da će fotografije mučenja u Abu Ghraibu "ostaviti tragove koji će ostati i nakon sadašnje krize" i koji bi mogli dikreditirati američka obećanja da će se zalagati za demokraciju i reforme u tom dijelu svijeta.

"Veliki broj stanovnika regije zna da je mučenje nešto što se provodi u njihovim zemljama. Ali fotografije samo pojačavaju njihova najdublja strahovanja: okupaciju jedne arapske zemlje od strane druge zemlje koja je u njihovim očima već izgubila kredibilitet", napisao je Telhami u komentaru za list Baltimore Sun.

(Hina) xnab ysd

Pročitajte više