SAD predložio rezoluciju o slanju snaga u Liberiju

SJEDINJENE Države zatražile su u srijedu od Vijeća sigurnosti da dopusti raspoređivanje multinacionalnih snaga pod američkim vodstvom u Liberiji, gdje bi trebale osigurati dostavu humanitarne pomoći.

Vijeće sigurnosti počelo je u srijedu raspravu o američkom prijedlogu slanja multinacionalnih snaga koje bi ostale u Liberiji nakon što odstupi liberijski predsjednik Charles Taylor pa do dolaska UN-ovih snaga za očuvanje mira.

Intervencija u Liberiji zamišljena je u tri faze. Prvo bi do polovice kolovoza trebalo biti raspoređeno oko 1500 nigerijskih vojnika. Predsjednik Taylor je obećao da će odstupiti nakon što Nigerijci stignu. Nakon toga došle bi međunarodne snage pod američkim vodstvom, koje bi na kraju bile zamijenjene UN-ovim snagama za očuvanje mira.

Amerikanci su u prijedlogu rezolucije također zatražili da američki vojnici budu izuzeti iz jurisdikcije Međunarondog kaznenog suda (ICC).

Prema diplomatskim izvorima, američki prijedlog rezolucije naišao je na dobar prijem u Vijeću sigurnosti, s tim da su pojedini članovi 15-članog Vijeća izrazili suzdržanost u pogledu izuzimanja američkih vojnika iz nadležnosti ICC-a.

Pročitajte više