SAD PRIJEČI SUDJELOVANJE TRI ZEMLJE U OBNOVI IRAKA

Američki Pentagon zabranio je sudjelovanje francuskih, njemačkih i ruskih tvrtki u natjecanju za 18,6 milijardi dolara vrijedne ugovore za obnovu Iraka, zbog protivljenja tih zemalja američkom napadu na Irak, piše u srijedu The New York Times.

Uputu je u petak izdao zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz, a ona predstavlja do sada najtežu odmazdu Bushove administracije državama koje su se protivile ratu u Iraku.

Američka vlada je upozorila ranije kako zemlje koje se nisu pridružile američkoj koaliciji u Iraku neće moći odlučivati o obnovi zemlje, ali nije dala do znanja da će tvrtke iz tih zemalja biti isključene iz natjecanja za udio u novcu koji su Sjedinjene Države odobrile prošlog mjeseca za tu svrhu.

Svota od 18,6 milijardi dolara predviđena je za 26 unosnih ugovora za obnovu elektroenergetskih postrojenja, proizvodnje nafte, vodoopskrbu i opremanje iračke vojske.

Prema uputama, piše NYT, samo tvrtke iz SAD-a, Iraka i 61 zemlje označene kao koalicijski partneri moći će se natjecati za te ugovore. Francuska, Njemačka i Rusija nisu na tom popisu.

Dokument opravdava isključenje tri zemlje nacionalnom sigurnošću i obranom. Zabrana se ne odnosi na potkontraktore tako da će tvrtke koje dobiju ugovore moći unajmljivati i tvrtke iz tih zemalja.

(Hina) sl sb

Pročitajte više