SAD pripremio popis Iračana kojima će suditi za ratne zločine

ADMINISTRACIJA američkog predsjednika Georgea W. Busha napravila je popis od devet visokih iračkih dužnosnika, među kojima su i irački predsjednik Sadam Husein i njegova dva sina, kojima bi bilo suđeno za ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti nakon američke invazije Iraka, piše u nedjelju The New York Times.

Popis imena uključuje pripadnike najužeg kruga oko Sadama Huseina koji su na vrhu hijerarhije od 2.000 članova iračke elite, piše list pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika.

Američki dužnosnici su planirali poslati popis Bagdadu s izaslanstvom Arapske lige u nadi da će uvjeriti te ljude da napuste zemlju zajedno sa Sadamom Huseinom kao način da se izbjegne rat. Put je bio planiran za petak, ali je otkazan.

Na popisu su zajedno sa Sadamom i njegova dva sina Uday i Qusay, i Ali Hassan al-Hamid, guverner Kuvajta 1990. nakon što ga je Irak okupirao, te Muhammad Hamza al-Zubaidi kojega Bushova administracija krivi za zločine počinjene nad šiitima na jugu Iraka 1991. godine.

"To je skupina za koju bismo očekivali da ode...ili za koju očekujemo da će biti uhićena ako dođe do uporabe sile", rekao je visoki američki dužnosnik. "Oni su traženi zbog zločina režima".

Drugi na popisu su Aziz Salih Numan, drugi guverner okupiranog Kuvajta, Izzat Ibrahim, zamjenik zapovjednika iračke vojske, blizak Huseinu, Abid Hamid al-Tikriti, tajnik predsjedništva kojeg se smatra Huseinovim alter-egom i Hani Abd al-Latif Tilfah, direktor specijalne sigurnosne organizacije za koju američka vlada smatra da je zadužena za skrivanje iračkog oružja masovnog uništavanja, piše The New York Times.

Vlada tvrdi da je Huseinov sin Uday odgovoran za naređivanje mučenja, silovanja i pljačke disidentskih zajednica, a sin Qusay nadzire specijalnu sigurnosnu organizaciju i elitnu republikansku gardu.

Pročitajte više