SAD PROBLEM SJ. KOREJE RJEŠAVAJU PRED UN-OM - LIST

Sjedinjene Države su odlučile poduprijeti rješavanje problema obnovljanja sjevernokorejskog atomskog programa pred Ujedinjenim Narodima, piše u subotu The New York Times.

List piše da su čelni savjetnici za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea W. Busha odlučili poduprijeti napore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da Vijeće sigurnosti UN-a proglasi da Sjeverna Koreja krši Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i drugih sporazuma o nedržanju nuklearnog oružja na Korejskom poluotoku.

Okrećući se Vijeću sigurnosti, koje bi moglo nametnuti sankcije, Bushova administracija nastoji suprotstaviti se pritisku koji Sjeverna Koreja vrši na Zapad i internacionalizirati problem, piše The New York Times.

´Želimo da bude jasno da je ovo sada internacionaliziran problem, ne samo problem između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje´, navodi list riječi višeg dužnosnika koji je sudjelovao u razgovorima o odgovoru na odluku Sjeverne Koreje da izbaci UN-ove inspektore i poknovno pokrene nuklearni reaktor u Yongbyonu.

Američki dužnosnici očekuju da će IAEA početkom siječnja postaviti problem Sjeverne Koreje pred Vijeće sigurnosti.

Pročitajte više