SAD: Sumnjivo postrojenje ukazuje da Iran želi atomsku bombu

VISOKI američki dužnosnik u četvrtak je rekao kako satelitske snimke sumnjivog nuklearnog postrojenja u Iranu pokazuju njegovu namjeru da razvije atomsko oružje, a Teheran je to nazvao "novom laži".

Ugledni nuklearni stručnjak rekao je kako nove satelitske snimke pokazuju kako bi vojni kompleks Parchin jugoistočno od Teherana mogao biti mjesto za istraživanja, pokuse i izradu nuklearnog oružja. Iran tvrdi da nema program atomskog naoružanja.

"To jasno pokazuje namjeru za razvojem oružja", rekao je taj visoki dužnosnik.

Visoki iranski dužnosnik opovrgnuo je informacije da Iran od inspektora UN-a skriva nuklearno postrojenje, rekavši da je riječ o laži čijim se objavljivanjem u ovom trenutku nastoji utjecati na rezoluciju o njegovom nuklearnom programu o kojem ovog tjedna u Beču raspravlja Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"To je nova laž, poput prijašnjih 13 laži utemeljenih na novinskim izvješćima za koje smo dokazali kako su bile laži", rekao je vođa iranskog izaslanstva na razgovorima u Beču Hossein Mousavian.

IAEA nije željela davati nikakav komentar, ali su zapadni diplomati bliski pregovorima naglasili kako Parchin za inspektore nije novo postrojenje.

Pročitajte više