SAD tvrdi da Sirija ima još kemijskog oružja

Ilustracija: Hina/EPA

 
PENTAGON je danas objavio da, iako nema naznaka da sirijska vlada priprema kemijski napad, sirijski predsjednik Bašar al-Asad i dalje ima kapacitete za takve ograničene napade.
 
Reuters je jučer izvijestio da američke procjene nakon zračnih napada na Siriju prošli vikend pokazuju da su oni imali samo ograničen utjecaj na Asadovu sposobnost da izvodi kemijske napade.
 
"Imaju i dalje jedan preostali dio kapaciteta. Vjerojatno je raširen po zemlji na nizu lokacija", rekao je general pukovnik Kenneth McKenzie, direktor združenog stožera.
 
"Moći će u budućnosti izvoditi ograničene napade, ne bih to isključio", rekao je na brifingu u Pentagonu.
 
Kemijsko oružje se nalazilo na lokacijama koje su gađane
 
Dodao je da "apsolutna nadmoć dokaza" upozorava na to da se kemijsko oružje nalazilo na lokacijama koje su gađane tijekom vikenda, uključujući elemente sarina, posebno u Barzahu.
 
Napomenuo je da nema dokaza da su bilo kakve kemikalije ispuštene u zrak nakon napada, ali i priznao da SAD to ne može sa sigurnošću znati.
 
SAD, Velika Britanija i Francuska napali su u subotu tri lokacije u Siriji povezane sa sirijskim programom kemijskog oružja. Najvažnija je bio istraživački centar u Barzahu za koji američki obavještajci smatraju da je sudjelovao u proizvodnji i testiranju kemijskog i biološkog oružja.

Pročitajte više